Tulburarea consumului de substanțe – ce este și cum se tratează

Tulburarea consumului de substanțe este o afecțiune complexă care decurge din consumul recurent de alcool sau alte substanțe, în ciuda consecințelor dăunătoare asupra vieții și sănătății pe care le poate provoca.

Dependența apare adesea atunci când substanța supraactivează centrul de recompensă al creierului, ceea ce implică o eliberare anormal de mare a neurotransmițătorului dopamină.

Utilizarea continuă a substanței are ca rezultat modificări ale funcției și structurii creierului, ceea ce duce în cele din urmă la toleranță și simptome de sevraj atunci când substanța nu este utilizată.

Substanțele pentru care o persoană poate forma dependență includ: alcool,tutun, cannabis, halucinogene opioide (inclusiv heroină), sedative, hipnotice (medicamente pentru somn) sau anxiolitice (medicamente anti-anxietate), stimulente (cum ar fi amfetaminele sau cocaina).

O dependență reprezintă utilizarea compulsivă și repetată a unei substanțe sau a oricărui comportament sau activitate pe care o persoană se simte neputincioasă să o oprească.

Dependența care nu implică droguri sau alcool poate include: jocuri de noroc, pornografie, internet sau rețelele sociale, cumpărături, jocuri video, alimente.

Cauzele exacte sunt necunoscute. Printre factori putem include: genetica, trăsături de personalitate, stress, istoric familial de utilizare, presiunea colegilor, afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Expunerea la traume, în special în copilărie, este puternic asociată și cu consumul de substanțe.

Semnele și simptomele consumului de substanțe și dependenței variază foarte mult de la o persoană la alta și depind de: substanța sau comportamentul, durata utilizării, personalitatea utilizatorului.

Simptomele generale ale consumului de substanțe și dependenței sunt: utilizarea continuă, chiar dacă poate afecta negativ sănătatea, relațiile sau alte aspecte ale vieții, pofta de substanta sau comportament, supraconsum regulat, îngrijorarea cu privire la suprasolicitare, renuntarea la activitatile care îi plăceau anterior, neglijarea responsabilităților acasă, la serviciu sau la școală.

Terapia poate ajuta la sprijinirea dependenței pe termen lung.

Mihaela Nechita, psiholog clinician, te așteaptă în cabinetul de la Clinica Medline Center Jilava pentru o discuție deschisă și confidențială.

Programează-te la numărul de telefon 0756142781

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare