Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mintală şi afectează aproape 30% dintre adulți la un moment dat în viața lor. În ciuda faptului că sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie, trezesc în unele persoane îngrijorare, frică pentru viitor şi pentru cei dragi.
Anxietatea este o emoție care duce la sentimente de teamă şi poate fi însoțită de transpirație abundenţă, bătăi rapide ale inimii și neliniște. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, 44% din femei și o treime din bărbați se confruntă cu anxietate şi stres în preajma sărbătorilor.
Mai mult, s-a observat că gândurile anxioase se concentrează asupra viitorului, ca răspuns la o amenințare sau un potenţial pericol. Un dram de anxietate ne încearcă pe toţi în situațiile stresante, cum ar fi atunci când faci analize medicale. Cu totul altceva este să te lupţi cu tulburări de anxietate, atacuri de panică sau fobii, care îţi afectează activitățile zilnice normale.
Cum recunoşti simptomele de anxietate?
Pentru unii, sărbătorile sunt pline de anticipare și bucurie, când sărbătoresc alături de colegi, prieteni și familie. Pentru alții îngrijorați de cheltuieli și datorii sau de a fi singuri, sărbătorile sunt pline de singurătate, anxietate și frică.
Anxietatea se poate manifesta prin simptome fizice, cum ar fi accelerarea bătăilor inimii, dificultăți de respirație, amețeli. La acestea, se adaugă mai multe tulburări emoţionale:
– sentimentul de deconectare de momentul prezent,
– pierderea noţiunii timpului. Este un simptom disociativ care nu-ţi permite să te bucuri pe deplin de sezonul sărbătorilor,
– compulsiuni extreme, cum ar fi necesitatea de a verifica dacă ușile sunt încuiate sau de a face curățenie excesiv.
– frica accentuată care te face să eviţi adunările sau evenimentele de sărbători,
– dorinţa de izolare,
– îngrijorarea exacerbată și paranoia, unele dintre cele mai răspândite simptome ale anxietății. Îţi faci griji constant pentru orice, de la oferirea de cadouri la planurile de celebrarea Crăciunului sau a Anului Nou,
– dificultăţi de a te odihni, care duc la oboseală și dificultăți de funcționare în timpul zilei.
Cum să combaţi anxietatea de sărbători
Dacă te confrunți cu anxietatea în preajma vacanței de iarnă, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți gestiona simptomele și a te simți mai în largul tău:
– Stabileşte limite pentru a-ţi oferi prioritate în timpul sărbătorilor, în ciuda tuturor pregătirilor de sărbători. Evită invitațiile la evenimente cărora nu le poţi oferi timpul necesar.
– Nu te teme să refuzi şi concentrează-te asupra modului în care vrei cu adevărat să-ți petreci timpul.
– Îndepărtează-te complet de la muncă, dacă este posibil şi deconectează-te în mod real.
– Stabileşte un plan cu tot ce ţi-ai dori să pregăteşti pentru sărbători, ce poţi realiza şi la ce să renunţi.
– Discută cu cei dragi despre planurile lor şi caută să te înconjori de toţi cei la care ţii şi care te-ar putea ajuta cu pregătirile.
– Păstrează legătura cu ceilalţi şi nu te izola. Suntem fiinţe relaţionale, iar supravieţuirea noastră depinde de conexiune. Încearcă să ieşi mai mult, să profiţi de prezenţa celor dragi.
Singurătatea creşte anxietatea
Pentru a depăşi anxietatea care este favorizată de singurătate, există soluţii:
- Ai putea încerca să petreci la restaurant noaptea de Crăciun sau dintre ani, chiar dacă nu-i cunoşti pe ceilalţi participanţi la distracţie.
- Decorează-ţi casa sau măcar o cameră cu ornamente de sezon, pregăteşte o masă cu câteva produse specifice şi ascultă colinde!
- Ieşi la o plimbare, la dans, la un film! Nu trebuie să fii cu cineva pentru a face lucruri care-ţi schimbă în bine dispoziţia.