Totul despre deviația de sept

Deviația de sept este o afecțiune a nasului întâlnită destul de des care poate provoca dificultăți de respirație și alte simptome neplăcute. În general, este descoperită de către medicii specialiști ORL (otorinolaringologi) la opt din zece persoane, uneori chiar întâmplător, pacienții neștiind că suferă de această afecțiune.

În acest articol, vom explora cauzele deviației de sept, ce factori de risc există și care sunt principalele simptome, împreună cu câteva sfaturi de prevenție și tratamente disponibile.  

Ce este deviația de sept și cum poate fi descoperită

Deviația de sept are loc când structura subțire care separă cele două părți ale nasului (septul nazal) este deviată sau îndoită într-o parte. La cei mai mulți oameni, septul nazal nu este situat pe centru determinând ca unul din cele două pasaje nazale să fie mai mic. Astfel se creează un spațiu îngust sau blocat într-o nară, care poate provoca congestie (obstrucție) nazală și dificultăți de respirație prin reducerea fluxului de aer.

Pentru tratarea obstrucției nazale, medicul specialist ORL poate recomanda un tratament care să reducă inflamația sau dilatatori nazali care contribuie la deschiderea pasajelor nazale. Însă, astfel de acțiuni nu rezolvă deviația de sept. Aceasta se poate corecta doar chirurgical.

Medicul poate depista deviația de sept când examinează interiorul nasului cu un instrument luminos, pentru a observa eventualele devieri sau anomalii ale septului sau poate efectua o endoscopie nazală prin utilizarea unei sonde subțiri cu o cameră video la capăt, care este introdusă în nas. În acest mod va examina cu mai multă ușurință și atenție septul și alte structuri nazale. De asemenea, și radiografiile sau scanările de tip CT pot fi utilizate pentru a obține imagini detaliate ale nasului și a confirma deviația de sept.

Care sunt cauzele și factorii de risc ale deviației de sept

Deviația de sept poate fi cauzată de mai mulți factori, de la traumatismele nazale (lovituri la nivelul nasului) la factori congenitali (unele persoane se nasc cu deviații de sept sau cu predispoziția de a dezvolta această afecțiune). În plus, poate apărea pe măsură ce o persoană crește și se dezvoltă.

Care sunt simptomele deviației de sept

Acestea pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și pot include:

– Obstrucție nazală și dificultăți în respirație – Respirația poate fi dificilă într-una sau în ambele nări și se accentuează odată cu inflamația de la nivelul mucoasei respiratorii la persoanele alergice sau în perioada răcelilor sezoniere.

– Apariția sângerărilor nazale care sunt o consecință a uscării mucoasei respiratorii.

– Disconfortul facial și durerile de cap pot apărea ca rezultat al presiunii suplimentare exercitate în sinusuri.

– Diminuarea mirosului până la pierderea completă a acestui simț.

– Sforăitul puternic și apneea în timpul somnului.

– Preferința de a dormi pe o singură parte a corpului pentru a putea respira pe nas.

– Nasul înfundat și secrețiile nazale persistente (rinoree).

– Episoadele frecvente de sinuzită sau infecții respiratorii.

Prevenire și tratament în cazul deviației de sept

Prevenirea deviației de sept poate fi dificilă, dar evitarea leziunilor nazale și gestionarea corectă a alergiilor și a altor afecțiuni respiratorii poate ajuta la reducerea acestui risc.

Iată ce măsuri de siguranță poți lua:

  • Pentru a evita leziunile nazale utilizează întotdeauna echipamentul de protecție adecvat în timpul activităților fizice (sporturi precum volei, fotbal, hochei, box) și ferește-te de comportamentele periculoase care ar putea duce la traumatisme nazale.
  • Alege tratamentul potrivit în caz de alergii. Acesta poate ajuta la reducerea inflamației nazale și a congestiei, care pot agrava simptomele deviației de sept.
  • Evită fumatul și expunerea la iritanți nazali care pot agrava congestia nazală și pot face respirația mult mai dificilă.
  • Poartă centura de siguranță atunci când ești la volan și echipament de protecție când mergi cu bicicleta, rolele sau trotineta. 

Tratamentul deviației de sept

Tratamentul deviației de sept variază în funcție de severitatea și tipul simptomelor apărute. De exemplu, pentru a ajuta la desfundarea nasului și reducerea inflamației pasajului nazal, medicul poate prescrie decongestionante nazale sau spray-uri cu steroizi nazali (efectele acestora se pot observa în cel mult 4 săptămâni de la începerea tratamentului). Este important de menționat faptul că folosirea frecventă a medicamentelor decongestionante poate crea dependență și acutizarea simptomelor. 

Pentru persoanele cu deviații de sept agravate de alergii, este esențial un tratament cu antihistaminice pentru a preveni simptomele acestei afecțiuni, inclusiv rinoreea apoasă și congestia nazală.

Important: Este esențial ca orice decizie legată de tratament să fie luată în urma unei discuții aprofundate cu medicul specialist ORL, care poate oferi sfaturi și recomandări personalizate în funcție de cazul fiecărui pacient.

Intervenția chirurgicală a deviației de sept

În cazurile severe sau când simptomele nu răspund la alte forme de tratament, chirurgia pentru corectarea deviației de sept poate fi recomandată doar în urma unui consult medical amănunțit, efectuat de medicul otorinolaringolog (ORL-ist), și a unor investigații imagistice.

Operația de septoplastie (septul este readus în poziția sa mediană) este necesară atunci când respirația nazală devine foarte dificilă și apare insuficiența nazală respiratorie, când pacientul se confruntă cu tulburări reflectorii sau chiar neuro-psihice sau când scheletul nazal se deformează într-un mod progresiv. De asemenea, pentru intervenția chirurgicală sunt de luat în calcul și anumite boli cronice care recidivează precum sinuzitele, otitele, laringite sau chiar pneumonii. Nu este o operație complicată, recuperarea fiind rapidă.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare