Totul despre boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție a organelor reproductive feminine. Cunoscută și sub numele de anexită, aceasta apare cel mai adesea atunci când bacteriile transmise pe cale sexuală se răspândesc din vagin în uter, trompe uterine sau ovare.

Semnele și simptomele bolii inflamatorii pelvine pot fi subtile, ușoare sau chiar inexistente. Cel mai adesea afecțiunea este descoperită când femeile au probleme în a rămâne însărcinate sau dezvoltă dureri pelviene cronice.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine

Când semnele și simptomele bolii inflamatorii pelvine sunt prezente, acestea includ cel mai adesea:

  • Durere – variind de la ușoară la severă – în partea inferioară a abdomenului și pelvisului;
  • Scurgere vaginală anormală sau abundentă care poate avea un miros neplăcut;
  • Sângerări uterine anormale, în special în timpul sau după actul sexual sau între ciclurile menstruale;
  • Dureri în timpul actului sexual;
  • Febră, uneori cu frisoane;
  • Urinare dureroasă, frecventă sau dificilă.

Când trebuie să mergi la medic

Programează-te la un control ginecologic dacă ai:

  • Durere severă în partea inferioară a abdomenului;
  • Greață și vărsături, cu o incapacitate de a face activitățile zilnice;
  • Febră, cu o temperatură mai mare de 38,3 C;
  • Scurgeri vaginale urât mirositoare.

Scurgerile vaginale cu miros neplăcut, urinarea dureroasă sau sângerările între ciclurile menstruale pot fi, de asemenea, simptome ale unei infecții cu transmitere sexuală (ITS). Dacă observi aceste semne, programează-te la un consult ginecologic. Tratarea promptă a unei infecții cu transmitere sexuală poate ajuta la prevenirea bolii inflamatorie pelvine.

Cauze ale bolii inflamatorii pelvine

Mai multe tipuri de bacterii pot provoca infecții cu boală inflamatorie pelvină, dar infecțiile cu gonoree sau chlamydia sunt cele mai frecvente. Aceste bacterii sunt de obicei dobândite în timpul sexului neprotejat.

Mai rar, bacteriile pot pătrunde în tractul genital în orice moment în care bariera normală creată de colul uterin este perturbată. Acest lucru se poate întâmpla în timpul menstruației și după naștere, avort spontan sau avort. Rareori, bacteriile pot pătrunde în tractul reproducător în timpul inserției unui dispozitiv intrauterin – o formă de contracepție pe termen lung – sau în timpul oricărei proceduri medicale care implică introducerea de instrumente în uter.

Factorii de risc ai bolii inflamatorii pelvine

O serie de factori ar putea crește riscul de boală inflamatorie pelvină, inclusiv:

  • Dacă ești mai activă din punct de vedere sexual și ai vârsta mai mică de 25 de ani;
  • Ai avut mai mulți parteneri sexuali;
  • Ești într-o relație sexuală cu o persoană care a avut mai mulți parteneri sexuali;
  • Faci sex fără a folosi prezervativul;
  • Efectuezi regulat spălături vaginale, care perturbă echilibrul dintre bacteriile bune și cele dăunătoare din vagin și ar putea masca simptomele;
  • Există un istoric de boală inflamatorie pelvină sau o infecție cu transmitere sexuală.

Complicații ale bolii inflamatorii pelvine

Boala inflamatorie pelvină netratată poate provoca apariția în tractul genital feminin a țesutului cicatricial și a pungilor de lichid infectat (abcese). Acestea pot provoca leziuni permanente ale organelor de reproducere.

Complicațiile provocate de aceste leziuni ar putea include:

  • Sarcina ectopică. Boala inflamatorie pelvină este o cauză majoră a sarcinii tubare (ectopice). O sarcină ectopică poate apărea atunci când boala inflamatorie pelvină netratată a provocat dezvoltarea de țesut cicatricial în trompele uterine. Țesutul cicatricial împiedică ovulul fecundat să își croiască drum prin trompele uterine pentru a se implanta în uter. În schimb, ovulul se implantează în trompele uterine. Sarcinile ectopice pot provoca sângerări masive, care pun viața în pericol și necesită asistență medicală de urgență.
  • Infertilitate. Deteriorarea organelor de reproducere poate provoca infertilitate – incapacitatea de a rămâne însărcinată. Cu cât ați avut de mai multe ori boală inflamatorie pelvină, cu atât mai mare este riscul de infertilitate. De asemenea, amânarea tratamentului pentru această afecțiune crește riscul de infertilitate.
  • Dureri pelvine cronice. Boala inflamatorie pelvină poate provoca dureri pelvine care ar putea dura luni sau ani. Cicatrizarea trompelor uterine și a altor organe pelvine poate provoca dureri în timpul actului sexual și al ovulației.
  • Abcesul tubo-ovarian. Această boală ar putea provoca formarea unui abces – o colecție de puroi – în tractul reproducător. Cel mai frecvent, abcesele afectează trompele uterine și ovarele, dar se pot dezvolta și în uter sau în alte organe pelvine.

Prevenirea bolii inflamatorii pelvine

Pentru a reduce riscul de boală inflamatorie pelvină:

  • Practică sexul protejat. Folosește prezervative de fiecare dată când faci sex, limitează numărul de parteneri și întreabă despre istoricul sexual al unui potențial partener.
  • Discută cu medicul ginecolog despre contracepție. Multe forme de contracepție nu protejează împotriva dezvoltării bolii inflamatorii pelvine. Folosirea metodelor de barieră, cum ar fi prezervativul, ajută la reducerea riscului. Chiar dacă iei pilule contraceptive, folosește un prezervativ de fiecare dată când faci sex cu un nou partener pentru a te proteja împotriva infecției cu transmitere sexuală.
  • Fă un test. Dacă există riscul de a avea o infecție cu transmitere sexuală, mergi la un consult pentru a te testa. Stabilește un program de screening regulat cu medicul tău, dacă este necesar. Prin tratarea timpurie a unei infecții cu transmitere sexuală poți evita boala inflamatorie pelvină.
  • Discută cu partenerul tău ca să se testeze. Dacă ai o boală inflamatorie pelvină sau o infecție cu transmitere sexuală, discută cu partenerul să se testeze și să urmeze un tratament. Acest lucru poate preveni răspândirea infecției cu transmitere sexuală și posibila reapariție a bolii inflamatorii pelvine.
  • Evită dușurile vaginale. Acestea perturbă echilibrul bacteriilor din vagin.

Programează-te acum pentru un consult dacă suspectezi că ai avea boala inflamatorie pelvină.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare