Top 7 cele mai frecvente afecțiuni dentare

Îngrijirea adecvată a dinților și gingiilor este esențială pentru menținerea unei danturi sănătoase. Cu toate acestea, există anumite afecțiuni dentare care pot apărea în ciuda igienei dentare regulate.

În acest articol vei descoperi care sunt cele mai întâlnite probleme dentare și cum le poți preveni.

Caria dentară

Este cea mai comună afecțiune dentară, cauzată de placa bacteriană care se acumulează pe dinți și erodează smalțul. Pentru a preveni cariile dentare, este important să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să utilizezi o apă de gură și să reduci consumul de alimente dulci.

Gingivita

Este o inflamație a gingiilor, care poate fi cauzată de placa bacteriană. Gingivita netratată poate duce la probleme mai grave de sănătate orală, cum ar fi parodontoza, existând riscul de cădere a dinților. Pentru a preveni gingivita, este important să te speli pe dinți și să folosești ața dentară în mod regulat.

Sensibilitatea dentară

Este o afecțiune în care dinții devin sensibili la anumite alimente și băuturi, precum cafeaua sau gheața și poate fi cauzată de carii dentare, recesiunea gingivală sau dinți sparți. Pentru a preveni sensibilitatea dentară este important să te speli pe dinți cu o pastă de dinți creată special pentru a ameliora disconfortul dentar.

Abcesul dentar

Este o infecție bacteriană care apare în jurul rădăcinii unui dinte. Abcesul dentar poate provoca durere, umflături și sensibilitate. Pentru a preveni această afecțiune este important să mergi în mod regulat la medicul dentist pentru o curățare profesională și să tratezi imediat orice infecție dentară.

Halena

Este o afecțiune care poate fi cauzată de placa bacteriană și de alimentele care rămân în gura noastră. Halena poate fi prevenită prin periajul regulat al dinților și utilizarea aței dentare și a apei de gură, dar și prin eliminarea alimentelor care pot provoca mirosuri neplăcute printr-un detartraj și o curățare profesională.

Parodontoza

Este o afecțiune gravă ce afectează țesuturile care susțin dinții și poate duce la pierderea acestora. Parodontoza poate fi prevenită prin vizite regulate la medicul stomatolog, prin spălarea de două ori pe zi a dinților și utilizarea aței dentare, dar și prin evitarea fumatului sau a consumului de alimente dulci.

Eroziunea dentară

Este o afecțiune cauzată de diferiți acizi care erodează smalțul dinților. Aceștia pot fi prezenți în alimente, băuturi și chiar medicamente. Pentru a preveni eroziunea dentară, este important să eviți citricele, vitamina C și băuturile carbogazoase. În plus, apariția eroziunii dentare poate fi cauzată și de factori interni precum reflexul gastro-intestinal, ulcerul, alcoolismul sau diabetul. Adoptă o igienă orală corespunzătoare prin folosirea unei paste de dinți cu fluor și a unei ape de gură.

De ce este importantă sănătatea orală?

Sănătatea orală este foarte importantă pentru starea generală a unei persoane. Dinții, gingiile și cavitatea bucală sunt locuri în care pot trăi bacterii și alte microorganisme, iar dacă acestea se multiplică excesiv, pot cauza probleme de sănătate grave. Iată câteva motive pentru care sănătatea orală este importantă:

Previne apariția afecțiunilor dentare: Prin menținerea unei igiene dentare adecvate se pot preveni cariile, bolile parodontale și alte probleme dentare.

Previne apariția unor afecțiuni medicale: Afecțiunile dentare pot afecta și starea generală de sănătate, deoarece bacteriile și inflamația pot ajunge în alte zone ale corpului. De exemplu, bolile parodontale sunt asociate cu diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile respiratorii.

Îmbunătățește calitatea vieții: O dantură sănătoasă îți poate oferi un zâmbet frumos și sănătos, îți poate îmbunătăți stima de sine și încrederea în sine. De asemenea, o dantură sănătoasă îți permite să mesteci și să înghiți alimentele fără disconfort sau durere.

Reduce costurile medicale: Prin prevenirea afecțiunilor dentare, se pot evita costuri mari pentru tratamente stomatologice complexe.

În concluzie, igiena orală adecvată și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt importante pentru prevenirea afecțiunilor dentare și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare