Tipuri de ecografii anuale esențiale

Problemele de sănătate nu trebuie neglijate, mai ales atunci când știi că unele dintre ele au fost deja diagnosticate și este nevoie de monitorizare anuală. Pe lângă analizele de sânge recomandate, este important să ai o situație asupra întregului organism, ceea ce înseamnă că sunt câteva tipuri de ecografii pe care ar trebui să le faci an de an sau în funcție de recomandarea medicului specialist.

În rândurile de mai jos vom detalia tipurile de ecografii anuale esențiale care ar trebui realizate:  

  • Ecografia la sân 

Una dintre cele mai importante ecografii pe care femeile trebuie să le facă anual se referă la ecografia mamară. Aceasta este recomandată după vârsta de 25 de ani sau mai devreme dacă există în familie un istoric medical de cancer mamar. Ecografia de sân este parte din screening-ul mamar, care ajută la depistarea timpurie a cancerului de sân, o boală din ce în mai des diagnosticată. 

Conform unei statistici realizate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC România) în 2021, cazurile de cancer de sân din țara noastră sunt diagnosticate după cum urmează:

  • 3,5% în stadiu 0;
  • 18,6% în stadiul 1;
  • 73,4% în stadiile 2 și 3;
  • 4,4% în în stadiul 4.

În plus, conform ultimelor date din 2020 oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, au fost diagnosticate peste 12.000 de cazuri noi de cancer de sân, fiind a treia cea mai frecventă formă de cancer descoperită în țara noastră.

Screening-ul prin ecografie și mamografie este extrem de important și el trebuie realizat cel puțin anual sau de câte ori este recomandat. 

  • Ecografia abdominală

O altă investigație care ar trebui efectuată anual este ecografia abdominală, care poate fi inferioară / superioară sau totală, în funcție de recomandarea specialistului. Aceasta este neinvazivă și nedureroasă, iar ca timp de efectuare poate dura între 30 și 40 de minute. 

Ecografia este esențială pentru verificarea stării de sănătate a tuturor organelor din abdomen, precum ficat, rinichi, splină, pancreas, colecist, vezică biliară, vezică urinară, uter și ovare. 

  • Ecografia cardiacă 

Această ecografie este recomandată când deja există un istoric de afecțiune cardiacă, fiind indicată pentru monitorizare de către medicul cardiolog. Printre simptomele care duc la necesitatea unei ecografii cardiace se numără: insuficiența respiratorie (senzația de sufocare), durerile în piept inexplicabile, murmurul cardiac etc. La fel ca orice altă ecografie, aceasta este neinvazivă și nu doare. Medicul va aplica gel pe o sondă și o va plimba pe zona pieptului, iar ecranul conectat va prezenta mișcările inimii prin imagini ale valvelor și inimii.

  • Ecografia glandei tiroide

Ecografia glandei tiroide nu este considerată o investigație de rutină, dar ea este recomandată când există o suspiciune în urma unui examen fizic sau unele simptome existente și corelate cu funcția tiroidei. În timpul investigației sunt vizualizate dimensiunea, structura și vascularizarea glandei tiroide. De asemenea, se realizează pentru identificarea unor chisturi sau noduli tiroidieni care au fost resimțiți prin palpare. Investigația este neinvazivă, deloc dureroasă și durează în jur de 20 de minute, timp în care specialistul plimbă sonda pe gâtul pacientului obținând imagini, care apoi sunt interpretate. 

  • Ecografia transvaginală

Parte din examinarea ginecologică, ecografia transvaginală se realizează cu ajutorul unei sonde endocavitare ce este introdusă în vagin. Aceasta are rolul de a evalua chisturi, fibroame uterine, durerile pelvine, problemele de infertilitate, afecțiuni ale endometrului, scurgeri vaginale anormale sau sângerările ori menstruațiile neregulate. La fel ca orice altă ecografie, nici cea transvaginală nu este dureroasă, poate fi un pic inconfortabilă și durează în jur de 20 de minute.  

Indiferent dacă ai sau nu simptome, este important ca anual să mergi la medic pentru a-ți recomanda un set de analize și investigații pe baza istoricului tău. Nu ignora simptomele și problemele de sănătate, deoarece de cele mai multe ori se ajunge la medic când este prea târziu. Alege să descoperi și să tratezi din timp, în stadiu incipient.

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare