Sfaturi pentru îngrijirea aparatelor dentare

A avea un zâmbet frumos este important pentru stima de sine a unei persoane, dar dinții aliniați sunt, de asemenea, o parte esențială a sănătății orale. Dacă te confrunți cu dinți strâmbi sau nealiniați, există opțiuni de corecție disponibile.

Aparatul dentar este cea mai comună formă de ortodonție corectivă utilizată în stomatologia modernă. Există câteva tipuri de aparate dentare din care poți alege, fiecare dintre acestea oferind propriile beneficii unice. 

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv de tratament ortodontic utilizat pentru a corecta dinții dezaliniați și strâmbi. În general, acestea sunt realizate din metal și fire și sunt atașate direct pe suprafața dinților. Un aparat dentar sau un suport este fixat pe fiecare dinte, iar firele sau benzile sunt apoi folosite pentru a ajuta la deplasarea dinților în noile lor poziții. 

Aparatele dentare sunt o modalitate eficientă pentru persoanele de toate vârstele de a-și corecta alinierea dinților. Această procedură corectivă este întâlnită cel mai adesea la micuții cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. După un control la medicul ortodont, prezentarea posibilităților și punerea aparatului dentar, este important ca rutina de îngrijire să fie foarte specifică.

Îngrijirea aparatului dentar

Scopul aparatului dentar este de a îmbunătăți sănătatea generală a gurii și a dinților și de a oferi la final un zâmbet frumos și încrezător. Dar dacă dinții nu sunt îngrijiți în timp ce se poartă aparatul dentar, se pot dezvolta cu ușurință pete, carii și probleme ale gingiilor care pot cauza probleme mai târziu. De aceea, este esențial să fie urmată o rutină de îngrijire a aparatului ortodontic. 

Ce este o rutină de îngrijire a aparatului dentar și cum diferă de ceea ce se făcea înainte de aparatul dentar?

  • Periaj regulat

Când vine vorba de periajul cu aparatul dentar, ar trebui urmat planul doi la doi – periaj de două ori pe zi, timp de două minute de fiecare dată. Se alege o pastă de dinți cu fluorură și o periuță cu peri moi. Periajul se face ușor, sus și jos, cu mare atenție, după îndepărtarea benzilor elastice sau accesoriilor detașabile ale aparatului. 

  • Ață dentară și apă de gură

Deoarece o periuță de dinți nu va ajunge la toate crăpăturile și fisurile dintre fiecare dinte, ar trebui să fie inclusă în rutina de îngrijire și ața dentară, cel puțin o dată pe zi. Ața dentară se folosește pentru a îndepărta particulele de alimente pe care periuța de dinți le-ar fi putut omite. Apoi, după terminarea periajului și folosirii aței dentare, este necesară clătirea cu apă de gură – pentru a ajunge la zonele care ar putea avea nevoie de o atenție suplimentară.

  • Dușurile bucale

Deși nu înlocuiesc folosirea aței dentare, dușurile bucale pot fi un adjuvant excelent la regimul de igienă orală a aparatului dentar. Acestea pot fi un instrument excelent pentru îndepărtarea resturilor alimentare pe care periuța de dinți și ața dentară nu le-au eliminat.

  • Verificarea în oglindă

Odată ce acești pași sunt finalizați, se face verificarea zâmbetul în oglindă pentru asigurarea că nu există particule de alimente rămase. De asemenea, se verifică și firele aparatului dentar.  Aceasta poate fi utilă, deoarece se pot identifica rapid problemele și se va contacta imediat medicul ortodont atunci când ceva nu este în regulă. După examinarea aparatul dentar de sus și de jos, se reatașează benzile elastice sau accesoriile detașabile scoase înainte de începerea periajului.

Sfaturi de îngrijire a aparatului dentar de la medicul ortodont

Un ortodont face mai mult decât să pună un aparat dentar și să-l strângă periodic. Un ortodont este acolo și pentru a învăța pacientul cum să aibă grijă de aparatul dentar. Atunci când se decide necesitatea punerii unui aparat dentar, specialistul și echipa sa vor prezenta cazul și opțiunile de tratament cu pașii procesului, precum și informațiile importante precum modificările alimentare.

Limitări alimentare în urma punerii unui aparat dentar

Restricțiile alimentare sunt unul dintre cele mai frecvente subiecte care apar atunci când este necesar să porți un aparat dentar. Pe lângă faptul că trebuie să eviți mușcăturile directe din alimente, deoarece pot duce la ruperea aparatului și ar provoca durere, sunt și alte produse care trebuie limitate sau evitate, precum:

  • Popcorn
  • Pâine tare sau extrem de crocantă
  • Bomboane tari
  • Chipsuri crocante
  • Fructe tari
  • Nuci sau semințe întregi
  • Carne de pe un os

Specialistul vine și cu o recomandare de alimente care se poate mânca în timpul purtării unui aparat dentar, iar acestea se referă la: 

  • Legume gătite
  • Pâine moale
  • Iaurt și lapte
  • Fructe moi
  • Carne slabă
  • Tofu
  • Unt de arahide

La fel ca fiecare tratament stomatologic, și aparatul dentar implică niște pași care trebuie incluși în rutina zilnică. Aceștia vor ajuta la menținerea sănătății dinților,  precum și evitarea altor probleme dentare pe viitor. 

Niciodată nu este prea târziu să ai dinți frumoși. Ortodonția se ocupă cu diagnosticarea, îndreptarea și alinierea dinților strâmbi.

Fă următorul pas către un zâmbet perfect și programează-te pentru o consultație în clinică.
În plus, avem o ofertă specială pentru tine: aparat dentar metalic MBT 002, 990 RON/arcadă 💥 Preț̦ul include consultația, periajul și planul de tratament.

👉 Programează-te la numărul de telefon 0756142781.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare