Ghidul complet al periuței de dinți pentru fiecare grupă de vârstă: Cum să alegi cea mai bună periuță de dinți pentru bebeluși, copii, adolescenți și adulți

Sănătatea dentară este esențială pe tot parcursul vieții, iar nevoile de igienă orală diferă din copilărie până la vârsta adultă târzie. De exemplu, periuța de dinți electrică sau manuală care funcționează pentru un adult, s-ar putea să nu fie neapărat cea mai bună opțiune pentru cel mic.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a găsi cea mai bună periuță de dinți pentru bebeluși, copii, adolescenți sau adulți, acest articol te poate îndruma în direcția cea bună. Consultă ghidul complet al periuțelor de dinți pentru fiecare vârstă și principalele aspectele legate de îngrijirea orală.  

Cum să alegi periuța de dinți potrivită pentru diferite etape ale vieții

Cea mai bună periuță de dinți pentru bebeluși: 0-2 ani

Îngrijirea dinților unui bebeluș cât mai devreme posibil este cheia pentru o sănătate dentară adecvată deoarece neperiajul dinților de lapte poate duce în timp la probleme de sănătate orală. De asemenea, când unui sugar îi cade prea devreme un dințișor, dinții permanenți ai adultului pot crește prematur, ceea ce face ca aceștia să devină strâmbi sau înghesuiți. Aceste probleme pot fi evitate prin utilizarea regulată a unei periuțe de dinți pentru bebeluși.

Ce să alegi

O periuță de dinți pentru bebeluși care se potrivește pe degetul unui părinte sau al unui alt adult și ajută la îndepărtarea bacteriilor de pe gingiile bebelușului, asigurând astfel că dinții lor cresc într-un mediu sănătos, poate fi opțiunea ideală pentru bebelușii cărora încep să le crească dinții.

Dacă micuțul tău se împotrivește eforturilor tale de a-i curăța dinții, încearcă cu o periuță de dinți pentru bebeluși care funcționează și ca o tetină. Să păstrezi zâmbetul fericit și sănătos al copilului tău nu a fost niciodată atât de ușor!

Cea mai bună periuță de dinți pentru copiii cu vârste între 3 și 5 ani

În momentul în care un copil crește, periajul dinților se va realiza de două ori pe zi (dimineața și seara). Poți începe prin a-l ajuta pe micuț să-și curețe dinții până când împlinește 2 ani, însă nu-i oferi încă o independență completă. Va avea în continuare nevoie de supravegherea și îndrumarea unui adult în timp ce folosește periuța de dinți pentru copii până la vârsta de 6-8 ani.

Ce să alegi

La aceasta vârstă, micuții pot fi pretențioși atunci când vine vorba de ceea ce li se pune în gură. O modalitate bună de a-i face să se implice în igiena orală este de a-i lăsa să ajute la alegerea periuței lor de dinți. În mod ideal, o periuță de dinți potrivită va avea un cap mic pentru a se potrivi ușor și confortabil în gura copilului tău. Perii moi pentru dinții sensibili ai micuțului sunt o necesitate. Lasă-ți copilul să aleagă o periuță de dinți cu culoarea sau modelul său preferat, astfel încât să se simtă încântat să-și perieze dinții!

Cea mai bună periuță de dinți pentru copii: 6-8 ani

Cariile se numără printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copiii din întreaga lume. Potrivit American Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ 1 din 5 copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani are un dinte cariat. Dacă nu sunt tratați din timp, dinții plini de carii le pot provoca dureri copiilor sau pot duce la probleme de vorbire sau dificultăți în a mânca. 

Vestea bună este că bolile orale din copilărie, cum ar fi cariile, pot fi prevenite în totalitate. Prin utilizarea regulată a unei periuțe de dinți pentru copii, cei mici își pot păstra dinții perfecți și gingiile sănătoase.

Ce să alegi

În jurul vârstei de 6-8 ani, copiii pot începe să devină mai independenți în ceea ce privește rutina de periaj. Modelele de periuțe potrivite pentru micuți includ mânere care sunt ușor de prins și controlat de către un copil, ce au peri moi și blânzi pentru gingiile lor. O caracteristică bonus ar fi dacă periuța de dinți pentru copii are culori diferite și amuzante!

Cea mai bună periuță de dinți pentru preadolescenți: 9-12 ani

Odată ce un copil împlinește 9 ani, acesta începe să devină pe deplin independent în rutina de periaj. Părinții nu mai trebuie să își supravegheze în permanență copilul ci să-i permită libertatea de a-și stabili obiceiurile de igienă orală pe măsură ce se apropie de vârsta adolescenței.

Etapa preadolescenței este momentul în care încep să apară majoritatea dinților de adult. Conform cercetărilor, un copil va avea toți cei 28 de dinți permanenți până la vârsta de 13 ani. În timpul acestei etape de tranziție, tipul de periuță de dinți pe care o folosește copilul va trebui, probabil, să fie schimbat.

Ce să alegi

Deși preadolescenții pot alege în continuare să folosească o periuță de dinți pentru copii, mulți dintre cei aflați în această etapă a vieții încep să treacă la o periuță de dinți pentru adulți, deoarece majoritatea dinților permanenți le-au apărut deja. Dacă preadolescentul s-a săturat de vechea periuță de dinți manuală pentru copii, poate că acesta este cel mai bun moment să îi faci cunoștință cu periuța de dinți electrică.

Cea mai bună periuță de dinți pentru adolescenți: 13-17 ani

Adolescența este o etapă a vieții ce include multe schimbări fizice, emoționale, mentale și sociale. Ca atare, sănătatea dentară a adolescenților este semnificativ diferită de cea a copiilor. Adolescenții ar trebui să fie încurajați să nu-și neglijeze niciodată sănătatea dentară, mergând în mod regulat la control la medicul dentist și folosind o periuță de dinți de două ori pe zi.

Ce să alegi

Spre deosebire de cei mici, adolescenții au mai multe opțiuni de periuțe de dinți din care să aleagă. Aceștia pot folosi în continuare o periuță de dinți manuală, dar mulți din această categorie de vârstă optează și pentru o periuță de dinți electrică deoarece este mai distractivă și mai ușor de folosit. 

Anii adolescenței reprezintă perioada în care mulți încep să poarte aparat dentar sau alte aparate ortodontice, așadar este posibil ca adolescenții să fie nevoiți să utilizeze și periuțele interdentare, ața dentară și dușul bucal. Aceste dispozitive de îngrijire orală, folosite împreună cu o periuță de dinți obișnuită pentru adolescenți, le vor facilita curățarea între spațiile dintre dinți.

Cea mai bună periuță de dinți pentru adulți: 18-64 de ani

Practicarea unor obiceiuri adecvate de igienă orală este esențială pe tot parcursul vieții, inclusiv de la începutul până la sfârșitul vârstei de adult. Studiile arată că aproape jumătate (46%) din toți adulții au boli ale gingiilor, în timp ce 26% au carii dentare netratate. Având în vedere acest lucru, adulții trebuie să facă din sănătatea dentară o prioritate.

Ce să alegi

Există o mulțime de periuțe de dinți disponibile pentru adulți, fie că ești în căutarea unei periuțe de dinți manuale sau a uneia electrice. Cheia este să găsești un brand de încredere care oferă periuțe de dinți de calitate premium, care să răspundă nevoilor tale specifice în această etapă a vieții.

Cea mai bună periuță de dinți pentru seniori: peste 65 de ani 

S-a constatat prin diverse studii că adulții mai în vârstă au un risc crescut de afecțiuni dentare precum parodontită, carii și xerostomie (sindromul gurii uscate). Deoarece multe deficiențe fizice, mentale și senzoriale apar din cauza îmbătrânirii, unele persoane în vârstă pot avea dificultăți în menținerea unei sănătăți dentare optime. 

Ce să alegi

În loc să aleagă orice periuță de dinți pentru adulți, o persoană în vârstă poate avea nevoie de una care să fie mai bine adaptată la nevoile sale de sănătate. De exemplu, persoanele care au dinții și gingiile foarte sensibile ar putea avea nevoie de o periuță de dinți special concepută pentru adulți, cu peri extra-moi. De asemenea, un mâner de periuță ușor de prins este necesar deoarece mulți seniori se luptă cu diferite limitări fizice.

Specialiștii recomandă utilizarea unei periuțe de dinți electrice, mai ales pentru persoanele în vârstă cu dizabilități care le afectează mobilitatea sau cu deficiențe cognitive care le afectează concentrarea. O periuță potrivită, alimentată cu baterii, le poate fi utilă pentru a-și menține o sănătate orală bună.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare