Furia și tehnici pentru momente tensionate

Furia este o experiență umană naturală și, uneori, există motive întemeiate pentru a te înfuria, cum ar fi faptul că te simți rănit de ceva ce a spus sau a făcut cineva ori că te simți frustrat de o situație la serviciu sau acasă. 

Însă, furia necontrolată poate fi problematică pentru relațiile cu cei din jur și pentru sănătate. Din fericire, există tehnici pe care le poți învăța pentru a ține furia sub control.

Înțelegerea furiei

Furia poate lua diferite forme. Unii oameni se simt furioși o mare parte din timp sau nu se pot opri să nu se gândească la un eveniment care i-a înfuriat. Alții se înfurie mai rar, dar când o fac, aceasta se manifestă sub forma unor crize de furie explozive.

Indiferent de forma pe care o ia, furia necontrolată poate afecta negativ sănătatea fizică și bunăstarea emoțională. Cercetările arată că furia și ostilitatea pot crește șansele de a dezvolta boli coronariene și pot duce la înrăutățirea sănătății celor care suferă deja de boli cardiace. 

De asemenea, furia poate duce la probleme legate de stres, inclusiv insomnie, diferite afecțiuni digestive și dureri de cap.

Furia poate contribui și la comportamente violente și riscante, inclusiv la consumul de droguri și alcool. În plus, poate afecta semnificativ relațiile cu familia, prietenii și colegii.

Strategii pentru a ține furia la distanță

Furia poate fi cauzată de evenimente interne și externe. S-ar putea să te simți supărat pe o persoană, pe o entitate, cum ar fi compania pentru care lucrezi, sau pe un eveniment precum un blocaj în trafic sau o alegere politică. Indiferent de unde provin sentimentele, nu trebuie să lași furia să te stăpânească. Iată câteva tehnici care să te ajute să-ți păstrezi calmul.

  • Gândește-te înainte de a acționa și învață să recunoști furia. Este greu să faci alegeri corecte atunci când te afli sub influența unei emoții negative puternice. În loc să încerci să te convingi să cobori de pe o stâncă, evită să te urci pe ea. Lucrează la identificarea semnelor de avertizare care-ți arată că începi să te enervezi. Când recunoști semnele, îndepărtează-te de situație sau încearcă tehnici de relaxare pentru a preveni escaladarea iritării.
  • Nu te mai gândi la ce s-a întâmplat. Unii oameni au tendința de a tot relua incidentul care i-a enervat. Aceasta este o strategie neproductivă, mai ales dacă ai rezolvat deja problema care te-a înfuriat. În schimb, renunță la incidentul din trecut. O modalitate de a face acest lucru este să te concentrezi în schimb asupra lucrurilor pe care le apreciezi la persoana sau la situația care te-a înfuriat.
  • Schimbă modul în care gândești. Când ești supărat, ți se pare că lucrurile sunt mai rele decât sunt de fapt în realitate. Printr-o tehnică cunoscută sub numele de restructurare cognitivă, poți înlocui gândurile negative nefolositoare cu unele mai rezonabile. În loc să te gândești „Totul este distrus”, de exemplu, îți poți spune „Este frustrant, dar nu este sfârșitul lumii”.

Cum să-ți schimbi perspectiva gândirii?

  • Evită cuvinte precum „niciodată” sau „întotdeauna” când vorbești despre tine sau despre alții. Afirmații precum „Asta nu merge niciodată” sau „Mereu uit lucruri” te fac să simți că furia ta este justificată și îndepărtează, de asemenea, persoanele care ar putea fi dispuse să lucreze cu tine la o soluție. 
  • Transformă-ți așteptările în dorințe. Oamenii furioși au tendința de a cere lucruri, fie că este vorba de corectitudine, apreciere, acord sau dorința de a face lucrurile în felul lor. Încearcă să-ți transformi cererile în solicitări, iar dacă lucrurile nu merg așa cum vrei tu, încearcă să nu lași dezamăgirea să se transforme în furie.

Relaxează-te

Tehnicile simple de relaxare, cum ar fi respirația profundă și imaginile relaxante, pot ajuta la calmarea sentimentelor de furie. Dacă practici des una sau mai multe dintre aceste tehnici, îți va fi mai ușor să le aplici când apar sentimentele de furie.

  • Respiră corect. Respirația superficială este o respirație furioasă. Exersează respirația controlată, lentă, care vine din abdomen și nu din piept. Folosește-ți imaginația. Vizualizează o experiență relaxantă din memorie sau din imaginație.
  • Relaxare musculară progresivă. Această tehnică presupune încordarea și apoi relaxarea fiecărui grup de mușchi, pe rând. De exemplu, ai putea începe cu degetele de la picioare și să urci încet până la gât și cap.

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare

Oamenii trag adesea concluzii pripite când sunt furioși și pot spune primul lucru (adesea neplăcut) care le trece prin cap. Încearcă să te oprești și să asculți înainte de a reacționa. Apoi, ia-ți timp să te gândești cu atenție la modul în care vrei să răspunzi. Dacă ai nevoie să te îndepărtezi pentru a te calma înainte de a continua conversația, promite că vei reveni mai târziu pentru a încheia discuția.

Fii activ(ă)

Exercițiile fizice regulate te pot ajuta să te calmezi, să arzi tensiunea suplimentară și să reduci stresul care poate alimenta izbucnirile de furie.

Recunoaște (și evită) factorii declanșatori

Gândește-te puțin la lucrurile care te înfurie. Dacă știi că întotdeauna te enervezi când conduci în centrul orașului la o oră de vârf, optează pentru autobuz sau încearcă să-ți ajustezi programul pentru a merge într-un interval mai puțin aglomerat. Dacă te cerți cu soțul/soția noaptea mai mereu, evită să mai aduci în discuție subiecte litigioase când sunteți amândoi obosiți. 

Nu poți elimina complet sentimentele de furie. Dar ai posibilitatea de a face schimbări în ceea ce privește modul în care aceste evenimente te afectează și în modul în care răspunzi.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare