Depresia și stresul posttraumatic

Veselia, tristețea, nostalgia, frica  – toate fac parte din viața noastră. Uneori, starea de spirit duce la împiedicarea realizării activităților zilnice sau provoacă un blocaj emoțional, situație în care este posibil să fie vorba despre depresie sau tulburare de stres posttraumatic (PTSD).

Atât depresia, cât și PTSD pot afecta starea de spirit, interesele, nivelul de energie și emoțiile. Cu toate acestea, ele sunt cauzate de lucruri diferite, dar se pot manifesta în același timp. De fapt, riscul de a avea una dintre ele crește dacă o aveți pe cealaltă.

Tulburarea de stres posttraumatic

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este o afecțiune legată de traume și factori stresanți, care se poate dezvolta după un eveniment traumatic sau stresant. Aceasta poate apărea după ce ați fost martor sau ați trăit un eveniment deranjant, inclusiv agresiune fizică sau sexuală, dezastru natural, război, accidente și violență domestică. Simptomele de tulburare de stres posttraumatic nu apar de obicei imediat după eveniment. În schimb, acestea pot apărea câteva săptămâni sau luni mai târziu, după ce orice cicatrice fizică s-a vindecat.

Simptomele comune ale tulburării de stres posttraumatic

  • Reexperimentarea amintirilor. Aceasta poate include flashback-uri sau amintiri intruzive despre eveniment, coșmaruri și amintiri nedorite.
  • Evitarea. Este posibil să încercați să evitați să vorbiți sau să vă gândiți la eveniment. Pentru a face acest lucru, este posibil să evitați persoanele, locurile sau evenimentele care vă amintesc de stresor.
  • Schimbări de dispoziție și gânduri negative. Stările de spirit se schimbă în mod regulat, dar dacă aveți tulburare de stres posttraumatic, este posibil să vă simțiți deprimat, amorțit și fără speranță în mod frecvent. De asemenea, este posibil să simțiți o mare doză de vinovăție sau de dezgust de sine. În plus, s-ar putea să vă simțiți detașat de alte persoane, inclusiv de prieteni și familie. Acest lucru poate înrăutăți simptomele PTSD.
  • Modificări ale comportamentelor și reacțiilor. Tulburarea de stres posttraumatic poate provoca izbucniri emoționale neobișnuite, să vă speriați ușor sau să simțiți furie. De asemenea, îi poate determina pe oameni să acționeze în moduri care sunt autodistructive. Aceasta include depășirea vitezei, consumul de substanțe interzise sau consumul excesiv de alcool.

Sindromul de stres post-traumatic poate fi diagnosticat de medic sau de către un specialist în sănătate mintală. Se va începe cu un examen fizic pentru a se asigura că simptomele pacientului nu sunt cauzate de o boală fizică. Odată ce o problemă fizică a fost exclusă, acesta poate îndruma pacientul către un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru o evaluare suplimentară. Medicul poate diagnostica tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) dacă sunt prezente simptome ale tulburării timp de mai mult de patru săptămâni și există dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice din cauza stresului și a stării emoționale.

Specialiștii în sănătate mintală – psihiatri, psihologi și consilieri – pot recomanda tratamentul corect pentru tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Depresia 

Depresia este o tulburare cronică a stării de dispoziție. Este mai intensă, durează mai mult decât o simplă zi de tristețe sau melancolie și poate avea un impact semnificativ atât asupra sănătății, cât și asupra bunăstării. Medicul poate diagnostica depresia dacă există cinci sau mai multe simptome timp de cel puțin două săptămâni la rând.

Simptomele depresiei:

  • senzație de tristețe sau lipsă de speranță;
  • senzație de oboseală sau lipsă de energie;
  • ore de somn prea multe sau prea puține;
  • dispariția plăcerii din activitățile care altădată erau plăcute;
  • dificultăți de concentrare și de luare a deciziilor;
  • sentimentul de inutilitate;
  • contemplarea sinuciderii sau gândirea frecventă la moarte.

Ca și în cazul tulburării de stres posttraumatic (PTSD), medicul va putea stabili un diagnostic după un examen fizic și un examen de sănătate mintală pentru a exclude orice alte cauze posibile.

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD) vs. depresie

Este posibil ca un pacient să sufere simultan de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) și depresie. Acestea sunt frecvent confundate între ele din cauza simptomelor similare.

Simptomele atât ale tulburării de stres posttraumatic, cât și ale depresiei

PTSD și depresia pot avea în comun aceste simptome:

  • probleme de somn sau somn exagerat;
  • izbucniri emoționale, inclusiv furie sau agresivitate;
  • pierderea interesului pentru activități;

Cercetările sugerează că persoanele cu PTSD sunt mai predispuse să aibă depresie. De asemenea, persoanele cu tulburări de dispoziție depresive sunt mai susceptibile de a experimenta mai multă anxietate sau stres.

Descifrarea simptomelor exacte va ajuta medicul să găsească tratamentul potrivit.

De exemplu, persoanele cu PTSD pot avea o anxietate mai mare în preajma anumitor persoane, locuri sau lucruri. Acesta este probabil rezultatul evenimentului traumatic.

Depresia, pe de altă parte, poate să nu fie legată de nicio problemă sau eveniment care poate fi identificat cu precizie. Da, evenimentele de viață pot înrăutăți depresia, dar depresia apare și se agravează adesea independent de orice eveniment de viață.

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD) cu depresie

Evenimentele traumatice pot duce la tulburare de stres posttraumatic. Semnele acestei tulburări apar, de obicei, la câteva săptămâni după evenimentul stresant. Mai mult, și depresia poate urma evenimentelor traumatice.

Cercetările sugerează că aproape jumătate dintre persoanele care au sau au avut PTSD suferă de depresie. În plus, cei care au avut PTSD la un moment dat în viața lor sunt de trei până la cinci ori mai predispuși să dezvolte depresie decât persoanele care nu au avut PTSD. 

Important de reținut!

Stările negative fac parte din natura umană, dar nu și cele cronice. Persoanele cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD) și depresie pot avea probleme de dispoziție și anxietate pe termen lung. Tratamentul timpuriu pentru cele două afecțiuni este util pentru evitarea complicațiilor pe termen lung.

Dacă credeți că aveți simptome ale oricăreia dintre aceste tulburări, discutați cu medicul. Acesta vă poate ajuta să începeți procesul de găsire a răspunsurilor pentru simptomele dumneavoastră.

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare