Sarcina este un moment mult așteptat pentru multe femei, plin de sentimente dintre cele mai frumoase în viața de cuplu. În această perioadă, emoțiile pot ajunge să fie diferite de la o viitoare mamă la alta, de la bucurie până la teamă și anxietate, putând avea ca rezultat și ceva la care poate nu se gândește nimeni – depresia.
Majoritatea proaspetelor mămici se confruntă cu stări numite „baby blues” post naștere, care includ în mod obișnuit schimbări de dispoziție, crize de plâns, anxietate și dificultăți de somn. Aceste stări încep, de obicei, în primele 2 sau 3 zile după naștere și pot dura până la două săptămâni.
Din păcate, există și unele cazuri când femeile se pot confrunta cu o formă mai severă și de lungă durată de depresie, cunoscută sub numele de depresie post naștere. Uneori se numește depresie peripartum, deoarece poate începe în timpul sarcinii și poate continua după naștere. Rareori, după naștere, se poate dezvolta o tulburare extremă a dispoziției, numită psihoză postpartum.
Depresia post naștere nu este un defect de caracter sau o slăbiciune, ci pur și simplu o complicație a nașterii. Dacă te confrunți cu depresie post naștere, un tratament prompt te poate ajuta să-ți gestionezi sentimentele și să reușești să te atașezi de copilul tău.
Simptomele depresiei după naștere
Simptomele variază și pot fi de la ușoare la severe, durează doar câteva zile până la o săptămână sau două după nașterea copilului – și pot include:
- anxietate
- tristețe
- iritabilitate și furie
- senzație de copleșire
- plâns excesiv
- stare de spirit depresivă sau schimbări severe de dispoziție
- dificultăți în stabilirea legăturii cu bebelușul
- retragerea din cadrul familiei și a prietenilor
- pierderea poftei de mâncare sau mâncatul excesiv
- incapacitatea de a dormi, numită insomnie, sau dormit prea mult
- oboseala copleșitoare sau pierderea de energie
- mai puțin interes și mai puțină plăcere pentru activitățile care îți plăceau înainte
- teama că nu ești o mamă bună
- sentimente de inutilitate, rușine, vinovăție
- capacitate redusă de a gândi clar, de a te concentra sau de a lua decizii
- anxietate severă și atacuri de panică
- gânduri de a-ți face rău sau chiar copilului
- gânduri recurente de moarte sau sinucidere
Netratată, depresia postpartum poate dura câteva luni sau chiar mai mult. Simptomele pot interfera în cele din urmă cu capacitatea de îngrijire a bebelușului și rezolvarea sarcinilor zilnice.
Depresia după naștere la celălalt părinte
Studiile arată că și tații se pot confrunta cu depresia după naștere. Aceștia se simt triști, obosiți, copleșiți, anxioși sau pot avea schimbări în tiparele lor obișnuite de alimentație și somn. Au aceleași simptome pe care le experimentează și mamele.
Cei care sunt tineri, au un istoric de depresie, au probleme de relaționare sau se confruntă cu dificultăți financiare sunt cei mai expuși riscului de depresie după ce soția a născut. Situația lor poate avea același efect negativ asupra relațiilor dintre parteneri și asupra dezvoltării copilului ca și depresia după naștere la mame.
Dacă ești partenerul unei proaspete mame și ai simptome de depresie sau anxietate încă din timpul sarcinii partenerei sau după nașterea copilului, discută urgent cu un specialist. Tratamentele și suporturile similare oferite mamelor cu depresie după naștere pot ajuta la tratarea depresiei post naștere la celălalt părinte.
Când să consulți un medic
Dacă te simți deprimată după nașterea copilului, este posibil să fii reticentă sau jenată să recunoști acest lucru. Dar dacă ai orice simptom de tristețe după naștere, stabilește o programare la medicul de familie, obstetrician ori ginecolog.
Este important să iei legătura cu un specialist cât mai curând posibil dacă simptomele depresiei au oricare dintre aceste caracteristici:
- Nu se estompează după două săptămâni.
- Se înrăutățesc.
- Îți îngreunează sarcina de a-ți îngriji copilul.
- Nu reușești să-ți îndeplinești sarcinile zilnice.
- Te gândești să-ți faci rău ție sau bebelușului.
Cauzele depresiei după naștere
Nu există o singură cauză a depresiei post naștere, dar genetica, schimbările fizice și problemele emoționale pot juca un rol important.
Genetica. Studiile arată că persoanele cu un istoric familial de depresie post naștere – mai ales dacă a fost majoră – crește riscul de a suferi de depresie după naștere.
Schimbările fizice. După naștere, o scădere dramatică a hormonilor estrogen și progesteron din corp poate contribui la depresia după naștere. De asemenea, alți hormoni produși de glanda tiroidă pot să scadă brusc – ceea ce te poate face să te simți obosită, fără energie și deprimată.
Probleme emoționale. Atunci când ești lipsită de somn și copleșită, este posibil să ai probleme în a face față chiar și situațiilor minore. Poți fi neliniștită în legătură cu capacitatea ta de a avea grijă de un nou-născut. Te poți simți mai puțin atrăgătoare, te poți lupta cu sentimentul de identitate sau să ai gânduri că ai pierdut controlul asupra vieții tale. Fiecare dintre aceste probleme poate contribui la depresia post naștere.
Factori de risc ai depresiei după naștere
Orice proaspătă mămică se poate confrunta cu depresia post naștere și se poate dezvolta după nașterea fiecărui copil, nu doar a primului. Însă, riscul crește dacă:
- Ai un istoric de depresie, fie în timpul sarcinii, fie în alte momente.
- Ai tulburare bipolară.
- Ai avut depresie post naștere după o sarcină anterioară.
- Alți membri ai familiei au avut depresie sau alte tulburări de dispoziție.
- Ai trecut prin evenimente stresante în ultimul an, cum ar fi complicații ale sarcinii, boală sau pierderea locului de muncă.
- Copilul tău are probleme de sănătate sau alte nevoi speciale.
- Ai gemeni, tripleți sau alte nașteri multiple.
- Te confrunți cu dificultăți în alăptare.
- Ai probleme în relația cu soțul sau partenerul.
- Ai probleme financiare.
- Sarcina a fost neplanificată sau nedorită.
Prevenirea depresiei după naștere
Dacă ai antecedente de depresie – în special depresie post naștere – comunică-i medicului specialist dacă intenționezi să rămâi însărcinată sau imediat ce ai aflat că ești însărcinată. În timpul sarcinii, specialistul te poate monitoriza îndeaproape pentru simptome de depresie. Este posibil să completezi un chestionar de depistare a depresiei în timpul sarcinii și după naștere. Uneori, depresia ușoară poate fi gestionată cu ajutorul grupurilor de sprijin, al consilierii sau al altor terapii. În alte cazuri, pot fi recomandate antidepresivele – chiar și în timpul sarcinii.
După nașterea bebelușului, medicului îți poate recomanda un control post naștere timpuriu pentru a depista simptomele depresiei după naștere. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât mai repede poate fi început tratamentul. Dacă ai antecedente de depresie după naștere, medicul specialist îți poate recomanda un tratament cu antidepresive sau terapie prin discuții imediat după naștere. Cele mai multe antidepresive pot fi luate în siguranță în timpul alăptării.