De ce este important pentru copilul tău să discute cu un psiholog?

Ești părinte? Ai un copil care are dificultăți cu somnul, nu se poate concentra, este nervos, timid, are dificultăți de relaționare sau tendințe de izolare?

Psihologul este persoana în fața căreia copilul își poate deschide sufletul în siguranță.

Pe măsură ce copilul crește, trece printr-o mulțime de stadii de dezvoltare, de la naștere, la perioada adultă. Factorii de mediu, genetici și culturali pot afecta dezvoltarea copilului și cât de repede progresează de la un stadiu la altul. Este dificil pentru un copil să explice prin ceea ce trece și nu își poate analiza singur sentimentele. De aceea, o vizită la psiholog îți poate oferi informații importante.

Psihologul va observa cum interacționează copilul cu părinții, cu propria persoană și cu lumea, pentru a înțelege nivelul de dezvoltare mentală.

Fiecare părinte își dorește ca micuțul lui să aibă o dezvoltare sănătoasă, însă nu este întotdeauna clar dacă un anumit comportament este un simptom normal de dezvoltare sau un semn că ceva este în neregulă. Un psiholog te poate ajuta să înțelegi diferența. În acest fel, vei reuși să comunici și să te conectezi mai bine cu cel mic. Vei reuși să îl înveți care sunt mecanismele prin care poate face față sentimentelor și îl vei ajuta să progreseze în fiecare stadiu al vieții lui.

Psihologul poate identifica, de asemenea, comportamente anormale și poate detecta cauzele unor probleme precum dificultățile de învățare, hiperactivitatea sau anxietatea. Poate să evalueze și să diagnosticheze întârzierile în dezvoltare sau autismul.

Psihologul poate ajuta în trei zone importante de dezvoltare:
– dezvoltare fizică
– dezvoltare cognitivă
– dezvoltare emoțională

Dezvoltarea fizică

La copii, este o succesiune previzibilă de evenimente. Copilul începe să își țină capul singur, să se rostogolească, să se târască, să meargă și să alerge. Dacă există o întrerupere a acestor pași, medicul psiholog îl poate ajuta pe pediatru să identifice problema de bază.

Dezvoltarea cognitivă

Știm deja că bebelușii sunt conștienți de mediul în care trăiesc chiar înainte să poată vorbi. Dezvoltarea cognitivă se referă la învățarea intelectuală și la procesele de gândire ale unui copil. Include observarea și înțelegerea lumii din jur, învățarea limbajului, memoria, capacitatea de a lua decizii și de a rezolva probleme, modul în care copilul își folosește imaginația și cum își folosește rațiunea.

Dezvoltarea emoțională și socială

Cele două tipuri de dezvoltare se întrepătrund. Dezvoltarea emoțională se referă la modul în care se simte un copil, în care își înțelege și își exprimă emoțiile. Este exprimată prin emoții precum frica, bucuria, furia și tristețea. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, apar emoții mai complexe, precum încrederea, speranța, vina și mândria. Dezvoltarea emoțională include, de asemenea, și abilitatea copilului de a înțelege emoțiile altor persoane prin intermediul empatiei.

Pentru mulți copii este dificil să înțeleagă și să regleze aceste emoții. Psihologul îl poate ajuta pe copil să își exprime emoțiile într-un mod sănătos și pozitiv.

Dezvoltarea emoțională are un impact mare asupra dezvoltării sociale, în cadrul căreia copilul își recunoaște valorile și abilitățile sociale necesare pentru a interacționa cu oamenii din jurul lui. Încrederea, prietenia și respectul sunt doar câteva exemple de dezvoltare socială.

Mihaela Nechita, psiholog clinician, te așteaptă la Clinica Medline Center alături de copilul tău.

Programează-te la numărul de telefon 0756142781 sau aici.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare