Aproximativ 80% dintre femei și bărbați se pot infecta cu virusul papiloma uman numit HPV cel puțin o dată în timpul vieții, prin contact sexual sau piele pe piele, mai ales dacă nu sunt vaccinați cu vaccinul anti-HPV.
Un consult ginecologic şi un test Babeş-Papanicolau anual sau o dată la trei ani ar putea facilita depistarea la timp a infecției cu HPV. Aceasta poate duce în 99% din cazuri la declanşarea unui cancer de col uterin şi a altor tipuri de cancer în zona ano-genitală, dar şi la dezvoltarea verucilor genitale.
Vaccinul anti-HPV previne şase tipuri de cancer
Infecţia cu HPV poate fi prevenită nu doar prin examenul anul la medicul ginecolog, însoţit de un test Babeş-Papanicolau, ci şi prin efectuarea vaccinului anti-HPV. Vaccinul HPV este recomandat copiilor, adolescenţilor şi tinerilor cu vârste între 9 şi 26 de ani, dar şi adulţilor, femei şi bărbaţi deopotrivă, care nu au depăşit 45 de ani. Astfel, bărbaţii sunt protejaţi de apariţia verucilor genitale, a unui cancer anal sau penian, mai ales că nu au la dispoziţie metode de screening de rutină pentru cancerele provocate de virusul HPV.
Prin vaccinare, eviţi şase tipuri de cancer pe care le pot declanșa virusurile HPV, cum sunt cancerul de col uterin, vulvar, anal, vaginal, orofaringian, penian. În cazul femeilor, printr-un test Babeş-Papanicolau, se poate depista numai cancerul de col uterin, în timp ce alte forme de cancer provocate de HPV ajung să fie diagnosticate tardiv, abia după ce apar manifestările bolii.
După injectarea vaccinului anti-HPV, începe o reacție în care organismul creează anticorpi pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva unei infecții cu HPV. Aceste vaccinuri conțin particule asemănătoare virusurilor create din învelișul proteic al fiecărui tip de HPV găsit în vaccin.
Discută cu medicul de familie sau medicul ginecolog despre:
– care ar fi cea mai eficientă schemă de vaccinare;
– utilitatea vaccinului sau, din contră, despre situaţia în care îţi este contraindicat;
– eliberarea unei reţete gratuite pentru fetete şi băieţii cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani ;
– primirea unei reţete compensate 50%, dacă ai vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani.
Screeningul anual este necesar şi după vaccinare
Cei mai mulţi dintre cei care contractează virusul nu au simptome și nu știu că sunt purtători sănătoşi. Unii află că au HPV doar atunci când apar negi genitali sau leziuni precanceroase. Infecţia cu unele tulpini ale virusului HPV se numără printre cauzele temutului cancer de col uterin.
Chiar dacă ţi s-a administrat vaccinul în dozele potrivite vârstei, este necesar un screening anul care constă în examen fizic şi un test Babeş-Papanicolau, pentru depistarea unui eventual cancer de col uterin. Vaccinul te protejează de acest tip de cancer, dar nu previne toate formele de cancer cervical.
Ce trebuie să ştii despre testul Babeş-Papanicolau?
Testul Babeş-Papanicolau ajută la prevenirea cancerului de col uterin sau la găsirea
modificărilor celulelor colului uterin care ar putea evolua spre cancer de col uterin dacă nu sunt tratate corespunzător. Testul se efectuează într-un cabinet medical. În timpul testului Papanicolau, medicul va folosi un instrument numit speculum, pentru a privi în interiorul vaginului. Acest lucru ajută medicul să examineze vaginul și colul uterin și să colecteze câteva celule și mucus din colul uterin și din zona din jurul acestuia. Celulele sunt trimise apoi la un laborator pentru a fi verificate şi a vedea dacă arată normal.
Încearcă să te programezi pentru testul Papanicolau la mijlocul ciclului menstrual, între 10 și 20 de zile după prima zi a menstruației.
Cu 48 de ore înainte de test, evită dușul vaginal, tratamentele vaginale sau cremele, spumele contraceptive (spermicide), cu excepția cazului în care medicul ţi le-a recomandat. Toate aceste produse pot ascunde celulele anormale. Cu 24 de ore înainte de a veni la programarea pentru consult şi recoltare, nu este indicat contactul sexual pentru a mări eficienţa testului.
În privinţa vârstei la care se recomandă testul Babeş-Papanicolau, se recomandă repetarea lui la fiecare trei ani, după începerea vieţii sexuale sau începând cu vârsta de 21 de ani. În general, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 69 de ani ar trebui să facă un test Papanicolau o dată la trei ani, după trei teste Papanicolau anuale, negative, consecutive. După vârsta de 69 de ani, dacă în ultimii zece ani ai avut teste Babeş-Papanicolau făcute în mod regulat şi fără rezultate anormale, nu mai este necesar să-l faci.