Cum prevenim cariile dentare. Trucuri de la specialiștii Medline Center

Cariile sunt zone deteriorate permanent ce apar pe suprafața dură a dinților, care se dezvoltă în mici adâncituri sau găuri. Sunt cauzate de o mulțime de factori, printre care se numără bacteriile din gură, gustările frecvente, băuturile cu zahăr și lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Reprezintă una dintre cele mai comune probleme dentare din lume. Dacă nu sunt tratate, se măresc și afectează straturile profunde ale dinților, ducând la dureri, infecții și pierderea dintelui afectat.

Simptome

Atunci când sunt mici, nu dau niciun simptom. Însă, pe măsură ce devin mai mari, poți simți:

  • dureri dentare, durere spontană care apare fără o cauză evidentă;
  • sensibilitate dentară;
  • durere ușoară atunci când mănânci sau bei ceva dulce, rece sau cald;
  • găuri vizibile în dinți;
  • zone maro, negre sau albe pe suprafața unui dinte;
  • durere atunci când muști.

Factori de risc pentru cariile dentare

1. Localizarea dinților. Cele mai multe carii apar în zona molarilor și premolarilor, dinți cu multe excrescențe ce pot aduna mâncare.

2. Anumite alimente băuturi. Laptele, înghețata, mierea, zahărul, sucul, fructele uscate, dulciurile, cerealele și chipsurile îți fac cel mai rău.

3. Gustările dese. De câte ori mănânci sau bei, se creează acid în gură care îți atacă smalțul dinților.

4. Periajul incorect. Dacă nu îți cureți dinții imediat după masă, încurajezi formarea plăcii dentare.

5. Gura uscată. Acest fenomen apare din cauza lipsei de salivă.

6. Arsurile gastrice. Acestea pot face ca acidul din stomac să ajungă la gură, distrugând smalțul și cauzând deteriorarea dinților.

Cum previi cariile dentare?

O igiena orală corespunzătoare te ajută să previi apariția cariilor. Iată câteva trucuri.

1. Spăla-te pe dinți cu o pastă de dinți cu fluor după ce mănânci sau bei. De cel puțin două ori pe zi, ideal după fiecare masă. Pentru a curăța spațiile dintre dinți, folosește ață dentară.

2. Clateste-ți gura. Dacă medicul tău stomatolog simte că ai un risc ridicat de carii, ar putea să-ți recomande să-ți clătești gura cu apă de gură cu fluor.

3. Mergi la medicul stomatolog în mod regulat. Curată-ți dinții profesional. În plus, medicul va observa când încep să se formeze noi carii.

4. Evită gustările dese. De fiecare dacă când mănânci sau bei altceva decât apă, îți ajuți bacteriile din gură să creeze acizi care distrug smalțul dinților. Dacă mănânci des de-a lungul zilei, îți provoci dinții constant.

5. Consumă alimente sănătoase pentru dinți. Fructele proaspete și legumele îți cresc producția de salivă. Cafea neîndulcită, ceaiul și guma fără zahăr ajută la îndepărtarea particulelor alimentare.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare