Cele mai periculoase combinaţii de medicamente

Când foloseşti medicamente pe bază de prescripție medicală, asigură-te că urmezi întotdeauna recomandările medicului curant. Unele interacțiuni medicamentoase pot avea efecte secundare grave sau duc la reducerea eficienţei tratamentului necesar. 

Combinarea medicamentelor este obișnuită, mai ales dacă nu obţii recomandarea medicului de familie sau specialist care poate recomanda un tratament compatibil cu istoricul tău medical. Pentru a asigura utilizarea în siguranță a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și pentru a evita efectele secundare, ar trebui să eviți administrarea anumitor tipuri de medicamente în acelaşi timp.

Antibiotice şi anticoncepţionale

În cazul în care ţi s-au prescris anticoncepţionale de către medicul ginecolog, acestea îşi vor pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, cum sunt tetraciclina ori penicilina. Nu doar această alăturare este nedorită, ci şi aceea care presupune administrarea concomitentă a pilulelor contraceptive şi a tratamentului antifungic. 

Cu ce nu este indicat să iei antibioticele?

Nu doar contraceptivele orale nu sunt indicate în combinaţie cu antibioticele. Nu trebuie luate nici cu:

– antihipertensivele. Tensiunea arterială poate scădea brusc în cazul acestei alăturări, cu atât mai mult dacă este vorba despre antibiotice precum claritromicina sau eritromicina.

– antispasticele şi antipireticele. O combinaţie foarte periculoasă este a medicamentelor pentru durere (antispastice) sau cele împotriva febrei (antipiretice) cu antibioticele cum sunt sulfonamidele antibacteriene. Combinaţia scade numărul de globule albe din sânge.

– statinele (medicamente care scad nivelul de colesterol seric). Se pot dezvolta tulburări musculare grave prin administrarea acestora cu antibiotice cum este claritromicina. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar combinaţia poate duce la distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.

Aspirina cu paracetamol, ibuprofen sau medicamente pentru diabet

Combinarea aspirinei cu paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu ar trebui luată aspirina nici cu ibuprofen sau medicamentele indicate în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Aspirina măreşte efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici.

Alăturarea aspirinei cu ibuprofenul poate duce la complicaţii la nivelul stomacului. Mai mult, antiinflamatoarele, cum este şi ibuprofenul, scad efectele medicamentelor hipertensive. 

Atenţia la supradozarea paracetamolului!

Unele medicamente care se iau frecvent în cazul afecţiunilor respiratorii, cum sunt medicamentele solubile nu ar fi bine să fie combinate cu paracetamol, pentru că şi acestea conţin paracetamol. Evită să le iei şi dacă ţi s-au prescis antidepresive, domperidonă, metroclopramidă sau medicamente pentru tratarea afecţiunilor cardiace şi hipertensiunii arteriale.

Ce alte medicamente nu trebuie luate împreună

– acetaminofenul (paracetamolul) şi anticoagulantele;

– antihistaminicele şi somniferele sau sedativele;

– antiemeticele, acele tratamente care combat senzaţia de greaţă, şi sedativele;

– statinele, indicate pentru reducerea colesterolului, şi amiodarona (medicamente prescris în cazul unei aritmii cardiace).

Medicamentele şi alimentele

Unele alimente și băuturi nu se amestecă cu anumite medicamente. Acestea pot provoca absorbția întârziată sau scăderea eficienţei unui medicament.

Antidepresivele care conţin substanţe ca fenelzina sau tranilcipromina nu trebuie luate în acelaşi timp cu brânzeturile învechite sau băuturile alcoolice. De asemenea, ar fi bine să fie redus și aportul de cofeină şi cacao.

Grepfrutul și sucul de grepfrut pot interfera cu unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și chiar cu câteva medicamente fără prescripție medicală. Evită-le dacă iei unul dintre acestea:

– antihipertensive, betablocante sau tratamente pentru ritm cardiac anormal, boli cardiovasculare, AVC;

– antidepresive;

– antihistaminice;

– antitusive (dextrometorfan);

– analgezice (fentanil);

– antibiotice (claritromicină, eritromicină).

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare