Cele mai frecvente probleme ORL din lunile de vară

Schimbările de temperatură, aparatele de aer condiționat și orele petrecute în bazin vin la pachet cu diverse probleme de sănătate. Astăzi îți prezentăm cele mai frecvente afecțiuni din sfera ORL cu care te poți confrunta în lunile de vară și care te pot trimite la un medic specialist atunci când apar.

Cele mai comune afecțiuni ORL care apar vara

Otita

Otita se află în fruntea listei bolilor ORL specifice sezonului estival. O trăsătură caracteristică a acestei afecțiuni este prezența durerii la apăsarea protuberanței cartilaginoase pe urechea externă. Se pot manifesta simptome precum febră, pierderea temporară a auzului, lipsa poftei de mâncare și iritabilitate. 

Dacă începi tratamentul la timp și iei toate măsurile pentru a elimina procesul inflamator, atunci otita este tratată în decurs de o săptămână. Nu uita că numai un otorinolaringolog poate determina focarul de infecție sau inflamație de la nivelul urechii și poate prescrie medicamente. 

Sinuzită

O răceală în timpul verii nu este un motiv de bucurie, dar și mai îngrijorătoare este o răceală netratată, care se poate transforma în sinuzită. Dacă îți curge nasul de peste 10 zile, acesta este momentul să te îngrijorezi și să mergi imediat la medicul specialist ORL, mai ales dacă suspectezi că ar putea fi o sinuzită sau dacă ai mai avut astfel de probleme în trecut. 

Urechea înotătorului

Vara este perioada ideală pentru înot (piscină, mare), însă când apa rămâne blocată în ureche și nu mai iese se poate dezvolta boala numită ”ureche de înotător”. 

Printre cele mai frecvente simptome se numără durerea și senzația de umflătură, care pot fi apoi urmate la scurt timp de infecție. Un specialist ORL poate administra picături pentru ureche, acestea fiind pe bază de antibiotice și/sau picături pentru ureche cu antibiotice și steroizi. 

Important de știut este că problema – urechea înotătorului – apare în special atunci când apa este netratată. În cazul în care vrei să eviți această afecțiune optează pentru înotul în piscine, în detrimentul râurilor sau lacurilor.

Alergiile la polen

Vara înseamnă și o creștere a cantității de polen în atmosferă. De asemenea, mucegaiul poate provoca și el probleme – în special în zilele călduroase când umiditatea este la un nivel foarte ridicat. 

Simptomele pentru persoanele care suferă de alergii includ mâncărimi sau lăcrimare a ochilor și congestie nazală. Lăsate netratate, aceste simptome se pot transforma în infecții ale sinusurilor. Oamenii nu se gândesc adesea la alergiile de vară, însă alergiile sunt ”prezente” din luna martie și până în noiembrie. 

Dacă îți lăcrimează ochii, ai congestie nazală sau strănuți foarte des, programează-te la un consult la medicul specialist ORL, care va lucra împreună cu alergologul și vor găsi cel mai potrivit tratament pentru alergia ta. 

Pierderea auzului indusă de zgomot

În timpul verii, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, ceea ce înseamnă mai multă expunere la zgomote puternice – și potențialul de pierdere a auzului indusă de zgomot. Dacă ai probleme cu auzul, dar urmează să participi la un festival sau un concert ori alt eveniment care implică sunete mai intense, ia măsuri preventive. În cazul în care observi un țiuit în urechi sau alte semne de pierdere a auzului, este important să-ți faci o audiogramă.

Infecții ale urechilor la copii

Copiii sunt mai predispuși la infecții ale urechii medii decât adulții. Cei mici de până la 5-6 ani au trompele lui Eustachio (canalele care fac legătura între partea din spate a gâtului și urechea medie) foarte scurte și înguste. Acest pasaj poate fi ușor vizat de bacterii și viruși, deoarece lichidul și mucusul se acumulează în trompe rapid, iar timpanul se inflamează. Printre cele mai comune simptomele ale infecției urechii sunt: febra, durerea, amețeala, pruritul.

Prevenția este întotdeauna cea mai bună opțiune. Dacă vrei să eviți astfel de infecții, este recomandat să acorzi atenție rutinei de îngrijire.

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea urechilor:

  • Poartă dopuri pentru urechi în timpul activităților desfășurate în apă.
  • Folosește picături pentru ”urechea de înotător” atunci când ieși din apă.
  • Șterge-te în urechi după spălarea sau ieșirea din bazin, mare, etc.
  • Evită să utilizezi bețișoare de bumbac.
  • Nu înota în apă poluată.

Te invităm să îți faci programare cu TRIMITERE de la medicul de familie la numărul de telefon 0756142781 sau pe site.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare