Cele mai frecvente boli ale copilăriei

Copilăria este cea mai frumoasă perioadă, însă reprezintă și anii în care cei mici sunt mai vulnerabili la îmbolnăvire, deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare și nu este la fel de puternic ca cel al adulților. 

Aceste afecțiuni prin care trecem cu toții în copilărie au uneori forme mai ușoare, dar există situații în care pot căpăta forme chiar severe, și unele dintre ele se manifestă prin mâncărime, bubițe roșii și febră. Printre cele mai întâlnite astfel de boli ce apar în copilăriei se numără:

Rujeola

Este o afecțiune de tip virală, transmisă prin cale aerogenă, fiind foarte contagioasă. Se manifestă prin: febră, tuse, erupții, lipsă de poftă de mâncare, diaree, ochi roșii. Pentru prevenirea acesteia sau a complicațiilor, există un vaccin care ar trebui administrat cât mai repede. Printre complicațiile rujeolei se numără: pneumonia, otita medie, encefalita acută. 

Rubeola

Cunoscută și sub numele de pojar, rubeola este considerată o boală relativ ușoară, viral infecțioasă, care se manifestă prin erupții roșii pe piele, umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechilor și la ceafă. Virusul se transmite prin tuse sau strănut de la persoana infectată. Deși cel mai des este o afecțiune care se dezvoltă în timpul copilăriei, nu este obligatoriu să apară doar atunci. Și persoanele adulte sunt expuse la această boală dacă nu sunt vaccinate sau nu au avut pojar până în acel moment, și pot avea simptome destul de severe. 

Oreionul

Cauzat tot de un virus, oreionul este o boală contagioasă care are simptome precum inflamarea glandelor salivare parotide – aflate în apropierea urechilor. Cel mai frecvent apare între 10 și 19 ani, foarte rar la micuții de 1-2 ani. Se transmite prin tuse și/sau strănut de la o persoană infectată, ori prin atingerea suprafeței contaminate de o persoană deja purtătoare de virus. Printre simptomele debutante se numără: febra (poate ajunge până la 39-40 grade Celsius), dureri musculare, frisoane, dureri de cap, stare constantă de oboseală. 

Varicela

Cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, varicela este cauzată tot de un virus (herpetic), fiind o boală infecțioasă eruptivă acută. Există cazuri în care erupțiile sunt moderate, însă și cazuri în care senzația de mâncărime devine insuportabilă. Petele roșii și umflate devin vezicule pline cu lichid, apar prima dată în zona superioară a corpului, apoi și în cea inferioară, răspândindu-se ușor peste tot. Boala se poate întinde pe o perioadă de 6-7 zile, uneori chiar 10.

Acestor afecțiuni se adaugă boli precum gripa sezonieră, infecții ale urechii, amigdalita sau virusul respirator sincițial (RSV).

Răceala și gripa sezonieră

Răcelile și gripa sunt cauzate de viruși și sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Răcelile durează, de obicei, o săptămână sau două, iar gripa poate dura mai multe săptămâni. Ambele boli sunt contagioase, așa că este important să-l ții pe micuț departe de alți copii dacă este bolnav.

Infecțiile urechii

Aceste tipuri de infecții sunt și ele cauzate de viruși și reprezintă unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care copiii merg la medicul pediatru. Infecțiile urechii pot provoca durere, febră și probleme cu auzul. Aceste afecțiuni dispar de la sine, dar unele pot necesita antibiotice.

Amigdalita sau streptococul în gât

Streptococul în gât este o infecție bacteriană care provoacă umflarea și inflamarea gâtului. Acesta este contagios și poate fi transmis de la o persoană la alta prin tuse și strănut. Majoritatea cazurilor de amigdalită pot fi tratate cu antibiotice.

Virusul respirator sincițial (RSV)

Virusul respirator sincițial (RSV) infectează plămânii și căile respiratorii și este principala cauză a pneumoniei la copiii mici. De asemenea, este o cauză frecventă a bronșiolitei, care este o inflamație a căilor respiratorii mici din plămâni. Virusul respirator sincițial dispare de obicei de la sine, dar unii copii pot avea nevoie de spitalizare dacă au dificultăți de respirație.

Pneumonia

Pneumonia este o infecție pulmonară gravă care poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci. Pneumonia poate provoca febră, tuse și dificultăți de respirație. Această afecțiune poate fi periculoasă, în special pentru copiii mici, așa că este important să consulți un medic dacă copilul prezintă simptome.

Meningita

Meningita este o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, care poate fi cauzată de viruși, bacterii sau alte organisme. Meningita este o boală gravă și poate fi mortală, așa că este important să soliciți imediat ajutor medical dacă copilul are simptome precum febră, dureri de cap și o înțepenire a gâtului, însoțite uneori cu dureri musculare. De asemenea, pot apărea vărsături și greață.  

Majoritatea bolilor din copilărie nu au un tratament special, însă există vaccinuri specifice care se administrează la anumite intervale de vârstă. Diagnosticul se pune de către medicul de familie/pediatru, însă acestea apar de cele mai multe ori când există focare și riscul este unul destul de crescut. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Examenele fizice regulate și vizitele la medic sunt cea mai bună modalitate de a-ți menține copilul sănătos.

Prevenirea îmbolnăvirilor

Fie că este pe terenul de joacă sau în sala de clasă, copilul va fi expus la un virus la un moment dat. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să mergi cu cel mic la medic pentru controlul regulat. În acest fel, medicul pediatru sau de familie poate supraveghea starea lui de sănătate și se poate asigura că micuțul este la zi cu toate vaccinurile.

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare