Ce trebuie să ştii despre tratamentele de canal

Multe concepții greșite despre terapia de canal se datorează în mare parte lipsei de cunoștințe legate de această procedură dentară. Este considerată o experiență dureroasă, dar nu este adevărat.

Tehnologia și echipamentele moderne fac ca tratamentul de canal să fie cât mai nedureros. Canalele radiculare sunt utilizate în principal pentru a trata infecțiile sau leziunile de la nivelul dintelui. Partea interioară, moale a dintelui, numită pulpă, se poate răni sau inflama din cauza unei așchii sau crăpături în dinte, având prea multe tratamente stomatologice efectuate în același loc sau carii profunde cauzate de o carie netratată.

Tratamentul de canal implică îndepărtarea pulpei, care este formată din nervi și țesut conjunctiv, pentru a salva un dinte de la carie sau de la infectare. Odată ce totul este îndepărtat, dintele este curățat și sigilat pentru a se asigura că nicio bacterie nu intră în golul lăsat de pulpă.

Când ai nevoie de un tratament de canal

O durere de dinți poate indica o gamă largă de probleme dentare, inclusiv carii sau un dinte abcesat. Fiecare tip de problemă are propriul său set de simptome care ajută la identificarea problemei. Semnele că este necesar un canal radicular sunt:

– ciobirea sau crăparea unui dinte;

– sensibilitatea la cald sau rece;

– durerea severă la mușcare sau mestecare;

– decolorarea dintelui;

– inflamarea și creşterea sensibilităţii gingiilor din jurul dintelui.

În ciuda faptului că fiecare persoană este diferită şi are simptome diverse, de intensitate diferită, cel mai bine este să consulți un specialist dacă observi unul sau mai multe dintre simptomele menţionate.

Cum decurge procedura?

Este posibil să fie nevoie de una până la trei vizite medicale pentru a fi finalizat deoarece numărul ședințelor necesare depinde de fiecare și de severitatea infecției dentare. 

Curățarea canalului radicular este un prim pas al tratamentului. În unele cazuri, se recomandă administrarea de antibiotice timp de o săptămână pentru a reduce inflamaţia rădăcinii şi gingiilor infectate. Ulterior, poate avea loc operația, implicând medicul dentist care va curăţa canalul radicular.

Un tratament de canal este relativ simplu și nedureros. Medicul dentist începe prin injectarea unui anestezic local pentru a amorți dintele afectat și gingiile din jur. Pentru a menține zona uscată și lipsită de salivă, peste dinte este plasat un baraj dentar. Acest lucru va ajuta, de asemenea, să mențină zona sterilă și izolată de restul gurii. Apoi, medicul forează un mic orificiu de acces în smalțul dinților și îndepărtează pulpa bolnavă cu pile mici. 

Umplerea canalului radicular este pasul următor. Odată ce curățarea este făcută, medicul dentist modelează și decontaminează zona goală cu soluția de irigare și pile dentare minuscule. De acolo, dintele este umplut cu material inert, pentru a sigila complet canalele când totul este gata. Acest lucru întărește resturile de dinte.

După îndepărtarea pulpei, dintele este efectiv mort. Nu vei mai simți durere, deoarece nervii au fost îndepărtați. Toate țesuturile nervoase au fost îndepărtate pentru a elimina infecția înainte ca aceasta să se răspândească. 

Spre deosebire de unele tratamente stomatologice, majoritatea pacienților pot reveni la activitățile zilnice obișnuite a doua zi după o procedură de canal. Totuşi, în primele câteva ore după procedură, vei simţi zona amorțită. În acest timp, cel mai bine este să eviți orice aliment. Dintele se poate simți sensibil în primele zile după obținerea unui canal radicular, deși acest lucru poate fi tratat cu medicamente fără prescripție medicală. 

Până când procedura este complet terminată și dintele a fost sigilat definitiv, evită să mesteci cu măseaua tratată sau cu partea pe care se află dintele afectat. Este important să menții o rutină adecvată de igienă orală, care include periajul și folosirea aței dentare în fiecare zi, precum și vizita la dentist pentru un control și curățare de două ori pe an.

Tratamentele de canal nu sunt la fel de dureroase pe cât par

Zvonurile legate de durerea dată de tratamentul unui canal radicular vin mai degrabă ca urmare a prezenţei durerii provocată de infecție şi mai puţin de procedura în sine. Tratamentul este menit să atenueze durerea, nu să o amplifice.

După tratament, pot fi simțite o ușoară durere sau disconfort, deși acesta nu este un simptom cert pentru toți cei care au urmat terapia. Dacă ţi se prescriu antibiotice, ai grijă să urmezi cu atenție instrucțiunile, deoarece acestea trebuie luate cu frecvenţa şi pe durata recomandată de medicul stomatolog.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare