Ce poţi depista prin ecografia abdominală recomandată de medicul internist

Ecografia abdominală poate fi recomandată de medicul de familie, internist sau alt medic specialist deoarece permite vizualizarea organelor interne cu ajutorul ultrasunetelor.

Prin intermediul ecografiei abdominale sunt analizate cele mai multe organe din corp. De asemenea permite detectarea unor chisturi, inflamaţii, polipi, abcese, pietre la rinichi, tumori hepatice în diverse stadii. Când iei decizia de a merge la o ecografie abdominală, informează-te şi despre medicul care va efectua investigaţia, întrucât interpretarea rezultatelor depinde de competenţa acestuia

Afecţiuni posibile ce pot fi depistate ecografic

Cu ajutorul acestei investigaţii se pot vizualiza aorta abdominală, pentru a descoperi eventuale anevrisme, ficatul, căile biliare, vezica urinară, splina, rinichii, pancreasul, uterul, ovarele. 

La nivelul ficatului, se pot detecta chisturi benigne, abcese hepatice, tumori, iar, la nivel pancreatic, sunt vizualitate eventuale tumori, chisturi, inflamaţii, abcese. 

Exploatarea rinichilor duce la descoperirea posibililor calculi renali, a unor malformaţii renale sau a unor hematoame perirenale. 

Vezica biliară poate oferi, prin ecografie abdominală, indicii despre existenţa unor eventuali calculi biliari, polipi sau tumori.

Cu ce frecvenţă sunt indicate

Pentru a preîntâmpina depistarea tardivă a unor tumori, medicii recomandă efectuarea de rutină a ecografiei abdominale de două ori pe an. Cu ajutorul unei astfel de investigaţii, sunt depistate la timp litiaza renală sau biliară, tumorile maligne ori benigne de la nivelul rinichilor şi ficatului, afecţiuni hepatice, precum ciroza şi steatoza, pancreatita acută sau cronică, fibromul uterin şi chisturile ovariene. În cazul în care medicul internist bănuieşte un caz de ficat gras, prin ecografie poate afla şi gradul de încărcare grasă a ficatului. 

În ce situaţii este necesară ecografia abdominală

Medicul internist recomandă ecografia abdominală în situaţiile în care acuzi dureri abdominale acute sau cronice, dar şi în cazul unor traumatisme abdominale care ar fi putut provoca hemoragii interne.

O altă situaţie în care este indicată ecografia este aceea în care există dereglări menstruale care persistă în timp, când abdomenul devine voluminos în mod inexplicabil sau când tulburările de tranzit provoacă un discomfort major.

Scăderea în greutate în timp record şi fără motive evidente este una dintre indiciile care conving un medic internist de necesitatea unei ecografii abdominale. De asemenea, când există suspiciunea de tumori abdominale sau de îmbolnăvirea unuia dintre organele interne, tot cu ajutorul ecografiei abdominale va stabili un diagnostic.

Ce trebuie să ştii despre realizarea ecografiei

Investigaţia presupune captarea unor imagini secţionale, care folosesc sunetele produse la graniţa dintre două zone diferite. Fiecare imagine obţinută reprezintă o secţiune prin organul explorat. Pentru a se putea descoperi eventualele probleme, un organ este observat atât în plan transversal, cât şi longitudinal, coronal şi oblic.

Prin ecografie abdominală nu se pot depista structuri mai mici de 3 mm şi nici nu se pot obţine detalii despre organele care se găsesc sub o structură osoasă. Chiar şi prezenţa gazelor intestinale împiedică vizualizarea unor organe. Este cazul pancreasului. De aceea, este indicat să iei cărbune medicinal, care absoarbe gazele gastrointestinale, înainte de ecografie. 

Pentru o mai bună vizualizare a organelor interne, trebuie să consumi alimente sau apă plată, sucuri necarbogazoase cu o oră înainte şi să nu urinezi decât după ce ai făcut ecografia. Cu o seară înainte de ecografie, evită să mănânci alimente bogate în grăsimi dacă organele explorate vor fi colecistul, ficatul, splina sau pancreasul.

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare