Bruxismul este strângerea dinților care se întâmplă involuntar, de cele mai multe ori, în timpul somnului. Bruxismul de somn este cel mai frecvent la copii, adolescenți și adulți tineri, dar poate afecta persoanele de orice vârstă.
În timpul somnului, oamenii, în general, nu sunt conștienți de zdrobirea dinților și pot aplica o presiune substanțială – până la 250 de kilograme de forță – care poate afecta dinții și poate provoca dureri de maxilar și de gât sau chiar induce dureri de cap care pot persista pe termen lung.
Deși nu există un remediu care să oprească complet măcinarea dinților, tratamentul poate reduce frecvența, impactul și ameliora simptomele. În plus, pacienții pot face față mai ușor bruxismului de somn, cu ajutorul sfaturilor de îngrijire la domiciliu.
Când ar trebui să discutați cu medicul despre bruxismul în somn?
Dacă aveți dureri în gură, maxilar sau gât din cauza scrâșnirii dinților, ar trebui să discutați cu medicul sau cu dentistul dumneavoastră. Bruxismul de somn poate provoca daune grave sănătății bucale și a somnului, iar un profesionist din domeniul sănătății poate ajuta la prevenirea unor probleme mult mai grave care pot apărea.
Un medic sau un dentist poate identifica, de asemenea, dacă măcinarea dinților dvs. apare alături de alte afecțiuni, cum ar fi apneea obstructivă în somn (OSA) sau boala de reflux gastroesofagian (GERD), care poate necesita teste sau tratamente suplimentare.
Tratamente pentru bruxismul de somn
Tratamentul pentru bruxismul de somn poate implica mai multe componente atât pentru a gestiona durerea, cât și pentru alte simptome și, de asemenea, reduce severitatea zdrobirii dinților și consecințele sale potențiale.
Deși există pași pe care îi puteți lua acasă pentru a vă ajuta la măcinarea dinților, este important să discutați cu medicul dentist sau medicul care vă poate recomanda tratamentul optim în situația dvs. specifică.
Gestionarea durerii și a altor simptome
Strângerea dinților în timpul nopții poate face presiune pe gură și pe maxilar și poate agrava mușchii gâtului. Scăderea acestei dureri poate fi o parte importantă a tratamentului pentru bruxismul de somn.
- Evitați alimentele tari precum nucile, floricelele și multe bomboane tari.
- Fiți precauți cu untul de arahide și alte alimente lipicioase care sunt greu de mestecat.
- Nu mestecați gumă.
- Reglați-vă poziția de dormit sau perna pentru sprijin suplimentar pentru cap și gât.
- Folosiți o compresă fierbinte sau un pachet de gheață pentru a calma durerea.
- Faceți exerciții pentru gură pentru a relaxa maxilarul.
Reducerea stresului
Stresul contribuie frecvent la măcinarea dinților, deci tehnicile de relaxare sunt o abordare naturală pentru a ajuta la acest lucru. Folosirea metodelor de relaxare poate fi o parte importantă a igienei somnului, iar obținerea unui somn mai bun poate împuternici o persoană să răspundă la stres într-un mod mai sănătos.
Sfaturi pentru partenerii celor care suferă de bruxism
Partenerii de pat sunt adesea distrăși de zgomotul zdrobirii dinților și le este greu să adoarmă atunci când sunt obosiți. Câțiva pași pot ajuta la evitarea acestei perturbări și la un somn mai bun:
- Încurajați-vă partenerul să vadă un medic sau un dentist pentru tratament.
- Purtați dopuri pentru urechi sau căști pentru a bloca sunetele zdrobirii dinților.
- Folosiți un ventilator sau o mașină de zgomot alb pentru a genera sunete de fundal care fac ca zdrobirea dinților să fie mai puțin vizibilă.
Așadar, fie că suferi de bruxism sau persoana cu care dormi în fiecare seară se confruntă cu această afecțiune, te așteptăm la MedLine Center pentru o consultație și o analiza profesională oferită de specialiștii noștri în stomatologie.