Anemia în timpul sarcinii – simptome și prevenție

Cele mai recente studii arată că o treime din populația globală suferă sau a suferit de carență de fier, cunoscută sub numele de anemie. Aceasta este prezentă cel mai des la copii și la femei, putând fi o boală sau o piesă din tabloul clinic a altor afecțiuni. 

Deoarece este frecvent întâlnită la femei, anemia este mereu luată în considerare când există o sarcină. 

De ce apare anemia în sarcină

O sarcină implică un necesar mult mai mare de fier pentru producerea hemoglobinei – celulele roșii care transportă sângele către celule. În plus, volumul sângelui crește cu 50%, ceea ce înseamnă că se mărește și cantitatea necesară de fier pentru producția de hemoglobină, mineral necesar și pentru placentă și dezvoltarea copilului.

Cum afli dacă ai anemie

Înainte de planificarea unei sarcini, medicul ginecolog ar trebui să recomande un set de analize specifice pentru a vedea care sunt valorile actuale ale substanțelor nutritive implicate în dezvoltarea corectă a copilului. În funcție de rezultate, este indicat un plan de tratament, care se ține sub control de către medicul specialist. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atunci când valoarea hemoglobinei este mai mică decât <11 g/dl în primul trimestrul de sarcină, atunci este vorba despre o anemie. Același diagnostic este valabil și pentru o valoare mai mică de 10,5 g/dl în următoarele două trimestre (II și III) de sarcină.

Simptomele anemiei prin carența de fier 

Printre simptomele care ar putea să indice că există deficit de fier în organism se numără:

  • Stare de oboseală continuă;
  • Amețeală;
  • Slăbiciune generală;
  • Piele palidă;
  • Palpitații cardiace;
  • Dificultăți de respirație;
  • Dificultăți de concentrare.

Oricare dintre simptomele de mai sus, care se instalează în timpul sarcinii, trebuie să te trimită la un specialist, deoarece fierul este unul dintre mineralele cele mai importante în dezvoltarea corectă a copilului. Așadar, nicio schimbare a stării de sănătate nu trebuie lăsată neverificată. Este extrem de important să fii sub observația unui medic când urmează să dai naștere unui copil. În plus, o carență de fier poate duce la un risc mai mare de naștere prematură sau de a avea un bebeluș cu greutate scăzută la naștere. 

Cum poate fi prevenită anemia prin deficit de fier

Pe parcursul sarcinii, cantitatea de fier necesară se modifică de la valoarea de 18 mg pe zi la 27 mg pe zi. Recomandat este ca fierul să fie absorbit din alimentația zilnică, doar că nu este simplu să asiguri această cantitate doar prin dietă, de aceea specialiștii recomandă ca femeile însărcinate să ia zilnic, preventiv, un supliment cu fier. Dacă vorbim de suplimente, acestea trebuie recomandate de un medic specialist în urma unor analize specifice. 

Produsele care conțin o cantitate mai mare de fier sunt: carnea roșie, carnea de pasăre și peștele. De asemenea, există și alte surse care pot fi incluse în dieta zilnică precum: broccoli, sfeclă, fasole, legumele cu frunze verzi, tofu, stafide, caise, prune. 

Organismul absoarbe fierul mult mai bine din surse de carne animală, decât din cele vegetale. Însă, un produs foarte recomandat persoanelor cu anemie este ficatul, care conține o cantitate mare de fier, doar că nu este recomandat spre consum femeilor însărcinate, deoarece cantitatea de vitamina A pe care o conține poate să ducă la dezvoltarea de malformații la făt.

 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare