Analiza Torch: ce este și când se recomandă

TORCH este un panel/grup de analize de sânge, utilizat pentru diagnosticarea infecțiilor care ar putea afecta copilul nenăscut în timpul sarcinii. TORCH este un acronim al celor 5 infecții acoperite în cadrul screening-ului, după cum urmează:

  1. (T) Toxoplasmoză. Această infecție este cauzată de un parazit preluat în mod obișnuit din fecalele pisicilor. Bebelușii se pot îmbolnăvi de toxoplasmoză congenitală. Congenital înseamnă prezent la naștere. Dacă nu este tratată, poate provoca orbire, surzenie, convulsii și dizabilități intelectuale.
  2. (O) Altele, inclusiv sifilisul. Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală pe care o mamă o poate transmite copilului nenăscut în timpul sarcinii. Sifilisul poate provoca nașterea unui copil mort, travaliu prematur, malformații congenitale, greutate mică la naștere și surditate. 
  3. (R) Rubeola. Este o infecție virală care poate fi transmisă cu ușurință de la o persoană la alta prin strănut sau tuse. Rubeola este mai puțin frecventă în prezent deoarece un vaccin protejează împotriva ei. Dar femeile însărcinate cu rubeolă pot transmite virusul la copilul lor, ceea ce poate fi o afecțiune gravă. Infectarea poate provoca avort spontan, naștere prematură sau naștere de copii morți. De asemenea, poate cauza probleme cu inima, vederea, auzul și creșterea copilului.
  4. (C) Citomegalovirus (CMV). CMV este un tip de virus herpetic și este cea mai frecventă infecție congenitală la bebeluși. Mamele pot lua acest virus prin contact sexual sau prin contact cu fluidele corporale, cum ar fi saliva unei persoane care are CMV. Citomegalovirusul poate cauza probleme pe termen lung la bebeluși, inclusiv probleme de vedere, auz și dezvoltare mentală.
  5. (H) Virusul herpes simplex (HSV). Persoanele însărcinate pot lua virusul herpes simplex genital prin contact sexual cu o persoană infectată. De asemenea, acestea pot transmite infecția copilului în curs de dezvoltare în timpul nașterii. HSV la bebeluși poate provoca greutate mică la naștere, avort spontan și naștere prematură, dar și răni care afectează pielea, ochii și gura, precum și leziuni ale creierului și ale organelor.

Este important ca aceste infecții să fie depistate la începutul sarcinii, astfel încât să poată fi tratate, dacă tratamentul este posibil. Gravidele fac adesea testul de screening TORCH la prima lor vizită prenatală. În plus, acest test poate fi făcut și la nou-născuți pentru a diagnostica orice infecție posibilă.

Ce alte teste se pot face împreună cu acest test?

În același timp cu analiza TORCH sunt posibile și alte teste de screening prenatal, inclusiv:

  • Testul HIV
  • Testul pentru sindromul Down sau alte afecțiuni cromozomiale 
  • Testul de diabet gestațional  

Ce înseamnă rezultatele testului?

Rezultatele testelor pot varia în funcție de vârsta, sexul, istoricul de sănătate, cât și în funcție de laborator. Acestea trebuie interpretate doar de medicul specialist.

Rezultatele panelului de analize TORCH arată dacă există aceste infecții. Rezultatele negative ale testului vor arăta că nu ai niciunul dintre virușii, bacteriile sau paraziții depistați în cadrul testului, iar cele pozitive vor arăta că ai 1 sau mai multe dintre aceste virusuri, bacterii sau paraziți.

Cum se face acest test?

Testul se face cu o probă de sânge. Se folosește un ac pentru a extrage sânge dintr-o venă de la braț sau de la mână. 

Această analiză prezintă vreun risc?

Efectuarea unui test de sânge cu un ac implică anumite riscuri. Acestea includ sângerare, infecție, vânătăi și senzație de amețeală. Atunci când acul îți înțeapă brațul sau mâna, poți simți o ușoară înțepătură sau durere. Ulterior, locul poate fi inflamat. 

Ce ar putea afecta rezultatele analizei TORCH?

Nimic nu este posibil să afecteze rezultatele acestui test. Furnizorul de servicii medicale îți va spune dacă vreunul dintre medicamentele luate curent pot afecta testul și dacă nu trebuie să le iei înainte de efectuarea testului.

Cum mă pregătesc pentru analiza TORCH?

Probabil că nu trebuie să faci nimic special pentru a te pregăti pentru această analiză. Urmează indicațiile pe care ți le dă specialistul cu privire la a nu mânca sau bea înainte de prelevarea probei. Medicul trebuie informat despre toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le iei. Acest lucru le include și pe cele care nu au nevoie de prescripție medicală.

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare