Afecțiuni ginecologice în funcție de vârstă

Îmbătrânirea este o evoluție naturală atât pentru femei, cât și pentru bărbați și îi ajută să dobândească experiențe și cunoștințe noi. Cu toate acestea, aduce și noi provocări în ceea ce privește sănătatea. Vom discuta în continuare despre problemele ginecologice prin care trec femeile, în diferite faze ale vieții.

Probleme ginecologice în timpul adolescenței

  • Pubertatea întârziată

Nu există un termen fix pentru a începe să ai menstruație, dar dacă aceasta nu începe până la vârsta de 11 ani, cel mai bine este să fie consultat un medic de specialitate. Deși multe fete tinere încep să aibă menstruație în jurul vârstei de 14 ani, lipsa menstruației se poate întâmpla și din cauza absenței uterului, prin naștere. Este recomandată o vizită la medicul ginecolog care va face examinările necesare și va oferi diagnostic și tratament în baza a ce va descoperi. 

  • Tulburări menstruale

Pot exista mai multe tipuri de probleme legate de ciclul menstrual. Perioadele abundente, perioadele rare și perioadele neregulate sunt cele mai frecvente. În cea mai mare parte, poate fi îmbunătățită cu o dietă sănătoasă, un stil de viață activ și cele 8 ore de somn recomandate pe noapte. Însă, pentru a fi sigură că nu există nicio problemă, recomandat este să mergi la medicul ginecolog.

  • Păr facial anormal

În timpul vârstei fragede, multe fete tinere dezvoltă păr facial din cauza dezechilibrului hormonal, ceea ce poate fi devastator pentru încrederea de sine. Adesea, se ameliorează cu vârsta, dar, atunci când persistă și devine din ce în ce mai des, este indicat să se ceară părerea unui expert, pentru că de multe ori, este nevoie de tratament pentru a o rezolva.

Probleme ginecologice în timpul vârstei adulte

  • Chisturi ovariene

Chisturile ovariene pot fi descoperite în urma unui control ginecologic, la vârsta adultă dar și în adolescență. Chisturile sunt săculețe cu lichid care se dezvoltă la nivelul ovarelor, iar cele mai multe sunt de tip benign (adică nu sunt celule canceroase). În funcție de dimensiunea chistului, medicul va decide dacă este necesar un plan de tratament, precum și monitorizarea o dată sau de două ori pe an.

  • Endometrioza

Aceasta este o boală ginecologică comună care afectează un număr tot mai mare de femei. Ceea ce se întâmplă atunci când suferiți de endometrioză este că celulele care se dezvoltă de obicei în interiorul uterului se formează acum în afara acestuia. Endometrioza poate fi declanșată de complicații la naștere sau de alte complicații asociate cu nașterea unui copil. De asemenea, fibroamele și unele infecții frecvente pot determina apariția acestei afecțiuni. Cu un control regulat și acordând o atenție constantă semnalelor pe care vi le trimite corpul, se pot preveni apariția unor probleme majore.

  • Infertilitatea

Incapacitatea de a avea o concepție naturală sau de a purta o sarcină până la finalul celor 9 luni este denumită infertilitate. Adesea este strâns legată de unii factori precum fumatul, excesul de greutate, însă care pot fi rezolvate. Cu toate acestea, infertilitatea apare adesea din cauza unor afecțiuni hormonale sau ginecologice mai grave, care necesită un tratament extins de fertilitate de la medicii experți.

  • Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente probleme hormonale în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă. Acesta devine mai proeminent și mai problematic în această fază. Începe să interfereze cu viața de zi cu zi și cu alte aspecte ginecologice ale organismului. Din fericire, poate fi tratat eficient cu medicamente, schimbarea stilului de viață și intervenții chirurgicale, dacă este necesar.

  • Boli cu transmitere sexuală

Cauzate de bacterii, viruși sau paraziți, bolile cu transmitere sexuală sunt frecvent diagnosticate după ce se începe viața sexuală, la paciente între 18 și 20 de ani, dar și mai târziu. Printre cele mai des depistate boli cu transmitere sexuală amintim: Papiloma Virusul Uman (HPV), Gonoreea, Sifilis, Candida sau Chlamydia. 

Fiecare afecțiune are specificul ei și poate duce la apariția bolilor severe dacă nu sunt tratate. Este foarte important ca doamnele să se prezinte la medicul specialist dacă observă simptome neobișnuite precum scurgeri de culoare închisă și urât mirositoare, papiloame în zona genitală, mâncărimi severe, durere în timpul actului sexual, disconfort în zona genitală etc.

Probleme ginecologice la o vârstă târzie

  • Menopauza

Este declinul natural și, în cele din urmă, încetarea vieții reproductive. Deși este inevitabilă pentru fiecare femeie, aduce cu sine o perioadă dificilă, fie fizic, fie emoțional, fie ambele. Simptomele sale pot fi ameliorate cu ușurință și, prin urmare, femeile ar trebui să ia în considerare acest lucru dacă simt că au nevoie de ajutor.

  • Cancere ginecologice

Cancerele ginecologice sunt o problemă în rândul femeilor din grupa de vârstă mai înaintată. Cancerul de sân și de col uterin sunt cel mai frecvent diagnosticate la femeile în vârstă, comparativ cu grupurile mai tinere. Adesea se datorează îmbătrânirii și, din păcate, de multe ori, din cauza ignorării simptomelor acestuia timp de ani de zile. Oricum ar fi, ar trebui să fie tratat de un ginecolog sau oncolog expert cât mai devreme.

Toate femeile sunt sfătuite să își urmărească starea de sănătate, mai ales după ce au ajuns la pubertate. Controlul anual este modalitatea excelentă și cea mai importantă pentru asigurarea sănătății sistemului reproducător. 

Asigurați-vă că sunteți sănătoase din punct de vedere ginecologic. Cel mai important, nu ezitați să solicitați ajutor medical când apare vreun simptom alarmant. 

Sos. Giurgiului 156, Jilava

 Sună-ne la

Sună-ne la

+40756142781

Scrie-ne la

Scrie-ne la

contact@medline-center.ro

Programari

Programari

Cere o programare