O ecografie abdominală este o procedură neinvazivă utilizată pentru a evalua organele și structurile din abdomen. Acestea includ ficatul, vezica biliară, pancreasul, canalele biliare, splina și aorta abdominală. Tehnologia cu ultrasunete permite vizualizarea rapidă a organelor și structurilor abdominale din afara corpului. Ecografia poate fi utilizată, de asemenea, pentru a evalua fluxul sanguin către organele abdominale.
Ecografia utilizează un transductor care trimite unde ultrasonore la o frecvență prea mare pentru a fi auzite. Transductorul de ultrasunete este plasat pe piele, iar undele ultrasonice se deplasează prin corp până la organele și structurile din interior. Undele sonore ricoșează în organe ca un ecou și se întorc la transductor. Acesta procesează undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate.
Undele sonore se deplasează cu viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit – cel mai rapid prin țesutul osos și cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore se întorc la transductor, precum și cantitatea de undă sonoră care se întoarce, sunt traduse ca fiind diferite tipuri de țesut.
Un gel pentru ultrasunete este plasat pe transductor și pe piele pentru a permite o mișcare lină a acestuia și pentru a elimina aerul dintre piele și transductor pentru o mai bună conducere a sunetului.
Un alt tip de ecografie este ecografia Doppler, uneori numită studiu duplex, utilizată pentru a arăta viteza și direcția fluxului sanguin în interiorul abdomenului. Spre deosebire de o ecografie standard, unele unde sonore din timpul examenului Doppler sunt audibile.
Ecografia poate fi utilizată în siguranță în timpul sarcinii sau în prezența alergiilor la substanța de contrast, deoarece nu se utilizează radiații sau coloranți de contrast. Alte proceduri conexe care pot fi efectuate pentru a evalua abdomenul includ radiografii abdominale, tomografie computerizată (CT) a abdomenului și angiografie abdominală.
De ce aș putea avea nevoie de o ecografie abdominală?
Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a evalua dimensiunea și localizarea organelor și structurilor abdominale. De asemenea, poate fi folosită pentru a verifica abdomenul pentru afecțiuni precum:
- Chisturi
- Tumori
- Colectarea de puroi (abcese)
- Obstrucții
- Colecția de lichid
- Blocaje (cheaguri) în vasele de sânge
- Infecție
Dimensiunea aortei abdominale poate fi măsurată cu ultrasunete pentru a detecta un anevrism aortic. Pietrele din vezica biliară, rinichi și uretere pot fi detectate cu ajutorul ultrasunetelor.
Ecografia abdominală poate fi efectuată pentru a ajuta la plasarea acelor utilizate pentru biopsierea țesutului abdominal sau pentru a drena lichidul dintr-un chist sau abces.
Ecografia abdominală poate fi utilizată și pentru a evalua fluxul sanguin al diferitelor structuri din abdomen.
Există și alte motive pentru care medicul poate recomanda o astfel de ecografie.
Care sunt riscurile ecografiei abdominale?
Nu se utilizează radiații și, în general, nu există disconfort din cauza aplicării transductorului de ultrasunete pe piele. Pot exista riscuri în cazul unei stări medicale specifice. Asigură-te că discuți orice preocupare cu medicul înainte de procedură.
Anumiți factori sau condiții pot interfera cu rezultatele testului. Aceștia includ:
- obezitatea severă;
- bariu în intestine în urma unei proceduri recente cu acesta;
- gaze intestinale.
Cum mă pregătesc pentru o ecografie abdominală?
Mâncare/Băuturi: Pentru o programare dimineața, poți lua cina fără grăsimi cu o seară înainte, fără să mai mănânci de la miezul nopții până după examinare. Evită pe cât posibil băuturile acidulate, care produc gaze intestinale.
Pentru o consultație de după-amiază, poți lua micul dejun cu lichide clare (fără lapte) înainte de ora 9. Nu mânca după micul dejun.
Dacă investigația conține și evaluarea rinichilor, este indicat să bei 350 ml de apă cu o oră înainte de ecografie.
Ce se întâmplă în timpul unei ecografii abdominale?
O ecografie abdominală poate fi efectuată în ambulatoriu sau ca parte a internării în spital. Deși fiecare unitate poate avea protocoale diferite, în general, o procedură de ecografie urmează acest proces:
- Ți se va cere să-ți scoți orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu scanarea.
- Dacă ți se cere să-ți scoți hainele, ți se va da un halat pe care să îl porți.
- Te vei întinde pe un pat de examinare, pe spate sau pe o parte, în funcție de zona specifică a abdomenului care urmează să fie investigată.
- Gelul ecografic este plasat pe zona corpului care va fi supusă examinării cu ultrasunete.
Cu ajutorul transductorului, unda de ultrasunete va fi trimisă prin corpul pacientului. Sunetul va fi reflectat de structurile din interiorul corpului, iar aparatul cu ultrasunete va analiza informațiile din undele sonore.
Aparatul cu ultrasunete va crea o imagine a acestor structuri pe un monitor. Aceste imagini vor fi stocate în format digital. Nu există efecte biologice adverse confirmate asupra pacienților sau operatorilor de instrumente cauzate de expunerea la ultrasunete la nivelurile de intensitate utilizate în ecografia de diagnosticare.
Deși procedura de ecografie abdominală în sine nu provoacă durere, faptul că trebuie să stai nemișcat pe durata procedurii poate provoca un ușor disconfort, iar gelul transparent va fi rece și umed. Tehnicianul va utiliza toate măsurile de confort posibile și va finaliza procedura cât mai repede pentru a minimiza orice neplăcere.
Ce se întâmplă după o ecografie abdominală?
Nu sunt necesare îngrijiri speciale după o ecografie abdominală. Îți poți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul te sfătuiește altfel. Acesta îți poate da instrucțiuni suplimentare sau alternative după procedură, în funcție de situații.