Întânit frecvent la femeile care se află în perioada fertilă, chistul ovarian este o acumulare de lichid, asemănător cu un săculeț, care se formează în zona ovarelor în timpul procesului de formare a ovulului. Mărimea lor variază de la cea a unui bob de mazăre, la dimensiuni mai mari de peste 2-3 cm. Chistul ovarian poate să apară și în cazul femeilor aflate la menopauză.
Tipurile de chist ovarian
Există două categorii de chisturi ovariene funcționale: cele foliculare și cele luteale.
– Chisturile simple, denumite și foliculare, sunt cele mai des întâlnite. Acest tip de chist face parte din procesului normal al ciclului menstrual și apare când foliculul ovarian nu eliberează ovulul în timpul ovulației, ci acumulează lichid în interior și se mărește în volum.
– Chisturile de tip luteal sunt mai complexe și se formează din țesutul rămas după eliberarea ovulului, care se umple cu sânge, dar dispare spontan în câteva luni. Dacă aceste chisturi nu se absorb sau nu se rup, există riscul de malignitate. În cazul în care se rup, provoacă sângerare și durere.
Mai există și o altă categorie de chisturi ovariene, de tip patologic, care trebuie îndepărtate chirurgical: chisturile dermoide și cistadenoamele.
– Chisturile dermoide sau teratoamele sunt de obicei de natură benignă și sunt întâlnite la femeile cu vârsta sub 30 de ani.
– Cistadenoamele se formează în corticala ovariană și pot fi umplute cu o substanță groasă, asemănătoare mucusului, sau cu un lichid apos. Pot căpăta dimensiuni destul de mari. Acestea sunt întâlnire mai des la femeile cu vârstă peste 40 de ani.
- Simptome posibile ale chisturilor ovariane:
-
- menstruație neregulată și dureroasă;
- dispareunie – dureri în regiunea pelvisului în timpul actului sexual sau după;
- sâni sensibili și stări de greață sau vărsături – simptome asemănătoare sarcinii;
- durere difuză la nivelul abdomenului inferior – senzația de presiune pe intestine, balonare;
- modificări hormonale anormale;
- nevoia de a urina frecvent sau probleme în golirea completă a vezicii;
- dureri persistente sau intermitente în zona coapselor și a zonei inferioare a spatelui.
Evoluția acestui sindrom începe cu un ten seboreic și acneic, căderea părului și hiperandrogenism (prezența hormonilor masculini în cantități ridicate). Unele paciente pot fi asimptomatice, iar dacă chisturile sunt descoperite după un control de rutină, este necesară doar monitorizarea ecografică anuală, fără un alt tip de tratament, pentru a observa dacă s-au remis spontan sau nu.
De luat în considerare este faptul că simptomele sindromului polichistic ovarian sunt similare cu cele ale endometriozei.
Tratamentul chisturilor ovariene este strâns legat de vârsta pacientei, de dimensiuni și de complexitatea și severitatea simptomelor, cât și de caracterul malign sau benign al formațiunii. Uneori este nevoie de intervenție chirurgicală pentru eliminarea chistului, aceasta realizându-se laparoscopic sau printr-o laparotomie. Dacă acestea se rup sau se răsucesc, va trebui efectuată o intervenție chirurgicală de urgență.