Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL, este o specialitate medicală care se concentrează pe consultul, diagnosticul și tratamentul urechii, nasului și gâtului.
Dacă ai următoarele opt probleme medicale, trebuie să-ți faci neapărat o programare la ORL. La Clinica Medline Center Jilava am deschis deja cabinetul.
1. Infecții cronice ale urechii
Unele persoane sunt mai predispuse la infecții ale urechilor. Copiii între șase luni și doi ani sunt cei mai susceptibili la boală. Alte infecții ale urechilor apar din cauza răcelilor, gripelor și alergiilor.
2. Pierderea auzului
Dacă simți nevoia să dai volumul mai tare la TV sau dacă simți că persoanele din jurul tău vorbesc prea încet, poate ar fi cazul să-ți faci o programare la ORL. Lipsa auzului poate fi o urmare a unei infecții la nivelul urechii, poate apărea din cauza înfundării urechii cu cerumen sau ai putea avea timpanul fisurat.
3. Amețeală sau vertigo
Urechea internă este una dintre structurile anatomice responsabile pentru menținerea echilibrului. Un medic specialist ORL te poate ajuta să-ți rezolvi problema.
4. Țiuit în urechi
Este motiv de îngrijorare atunci când durează mai mult de cinci minute și când apare de mai mult de o dată pe săptămână. Chiar dacă nu există un tratament specific, medicul ORL îți poate oferi strategii care să te ajute cu ameliorarea simptomelor.
5. Nas înfundat
Sinuzita apare atunci când sinusurile sunt inflamate și umflate. Aceste inflamații afectează modul în care mucusul se scurge în mod normal și îți înfundă nasul. Cauzele comune ale sinuzitei pot fi polipi nazali, deviația de sept, infecții respiratorii repetate, alergii sau alte condiții.
6. Dureri cronice în gât sau amigdalită
Simptomele includ amigdale inflamate, durere de gât, dificultăți la înghițire și noduli limfatici inflamați în părțile laterale ale gâtului.
7. Noduli la nivelul gâtului sau noduli limfatici măriți
Nodulii limfatici joacă un rol esențial în abilitatea corpului de a lupta cu infecțiile. Atunci când sunt umflați sau dor la atingere, ai putea să ai o infecție în corp cauzată de o bacterie sau de un virus. Dacă nodulii nu se desumflă după două săptămâni, mergi la medic.
8. Apnee în somn
Apneea este o condiție serioasă atunci când îți oprește respirația în mod repetat în somn. Un specialist ORL îți va sugera să faci un studiu al somnului pentru a putea măsura modul în care dormi și în care corpul răspunde la problemă.